• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Najlacnejšia možnosť, ako sa dostať na dovolenku k moru môže byť aj autom. Cestovať lietadlom sa oplatí len v tomto prípade

Najlacnejšia možnosť, ako sa dostať na dovolenku k moru môže byť aj autom. Cestovať lietadlom sa oplatí len v tomto prípade

Rovnaký rebríček platí aj pre talianske Benátky. Pri ceste do Solúnu v Grécku sa najmenej oplatí autobus, ktorý vychádza spiatočne pre štyroch na 752,82 eur. Do bulharskej Varny a tureckého Koacaeli sa v júli najviac oplatí ísť autom a najmenej letecky.

Do Chorvátska sa slovenskí dovolenkári najlacnejšie prepravia elektrickým autom. Spiatočná cesta do Rijeky pre dvoch dospelých a dve deti vychádza zhruba na 73,60 eur. Druhá najúspornejšia možnosť je auto s pohonom na naftu, kde cena spiatočnej cesty vychádza na 99,48 eur.

Nasleduje benzínové auto s nákladmi 108,25 eur.

Vyplýva to z analýzy najvýhodnejších možností cestovania v lete 2024, ktorú realizoval analytik 365.bank Tomáš Boháček. Drahšie vychádza pre štvorčlennú rodinu preprava autobusom (308,28 eur), lietadlom (480 eur) a vlakom (486 eur).

Doma za benzín zaplatíme viac

Rovnaký rebríček platí aj pre talianske Benátky. Pri ceste do Solúnu v Grécku sa najmenej oplatí autobus, ktorý vychádza spiatočne pre štyroch na 752,82 eur. Do bulharskej Varny a tureckého Koacaeli sa v júli najviac oplatí ísť autom a najmenej letecky.

Domáce ceny benzínu patria stále medzi najvyššie spomedzi okolitých krajín s výnimkou Rakúska, kde je cena vyššia však už iba o jeden cent. Najviac vieme na benzíne ušetriť v Poľsku, a to až osem centov. Cena nafty je u nás zväčša nižšia ako u našich susedov. Výnimku tvorí Česká republika, kde na litri Slováci ušetria päť centov.

Benzín sa najviac sa oplatí v Bulharsku

Pri ceste do Chorvátska sa oplatí natankovať plnú nádrž benzínu v Maďarsku za 1,54 eur za liter a následne ju doplniť priamo v Chorvátsku, kde sa dá ušetriť až 11 centov. Naftu sa oplatí natankovať na domácich čerpacích staniciach a následne až v cieli, kde vychádza za približne rovnakú cenu.


V Bulharsku vedia Slováci ušetriť na benzíne aj 27 centov a na nafte viac ako 20 centov na liter. Pri dovolenke autom je najvýhodnejšie mať naftový motor, ideálne elektromobil či hybrid. Platí, že pri ceste na juhovýchod Európy sú ceny nižšie. Naopak, v Taliansku si priplatíme za benzín, naftu i elektrinu.

Rozhodujúci je aj termín cesty

Pri ceste do 700 kilometrov od domova je pre štvorčlennú rodinu najvhodnejšie využiť vlastné auto. Výhodou prepravy autom sú najmä jednotkové náklady – kým za takmer identickú cenu sa vedia odviesť aj štyri osoby, pri preprave naviazanej na cestovné lístky je každá osoba navyše predražením.

Ak niekto cestuje do destinácie so vzdialenosťou 1000 kilometrov a viac, úspory cesty autom sú nižšie a voľba by mala padnúť na lietadlo. Pri ceste autobusom, vlakom, alebo letecky však rozhoduje najmä termín cesty, ktorým sa dá v priemere ušetriť približne jednu pätinu ceny.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie