• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Na vybavenie hlasovacieho preukazu pred prvým kolom prezidentských volieb zostávajú už len posledné dni

Na vybavenie hlasovacieho preukazu pred prvým kolom prezidentských volieb zostávajú už len posledné dni

V prípade druhého kola volieb uplynie termín na vybavenie hlasovacieho preukazu 5.

19.3.2024 (SITA.sk) - Hlasovací preukaz pred prvým kolom voľby prezidenta SR si môžu voliči vybaviť najneskôr v piatok 22. marca.

Ako informuje tlačový odbor Ministerstva vnútra SR (MV SR), požiadať oň môžu obec trvalého pobytu počas jej úradných hodín.

Hlasovací preukaz má výhodu

Volič s trvalým pobytom na Slovensku môže voliť v okrsku podľa miesta svojho trvalého pobytu. Hlasovací preukaz oprávňuje na hlasovanie v ktoromkoľvek volebnom okrsku.

Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže hlasovať do prenosnej volebnej schránky.

„Požiadať o ňu je potrebné obec a v deň konania volieb príslušnú okrskovú volebnú komisiu," uvádza ministerstvo.

Začne sa volebné moratórium

Občan SR, ktorý nemá trvalý pobyt na Slovensku, môže hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na základe platného slovenského cestovného pasu. Zároveň predloží čestné vyhlásenie o tom, že má trvalý pobyt v zahraničí.

Volebná kampaň pred prvým kolom voľby prezidenta SR sa končí v stredu 20. marca.

„Od štvrtka 21. marca až do skončenia hlasovania platí volebné moratórium, počas ktorého nemôžu kandidáti na prezidenta viesť volebnú kampaň," upozorňuje ministerstvo s tým, že zakázané je zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a volebných ankiet.

Zakazuje sa politická propagácia

Zakazuje sa tiež zverejňovať informácie o kandidátoch na prezidenta v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických a neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve.

RTVS a vysielatelia s licenciou majú počas moratória zakázané vysielanie politickej propagácie. V prípade konania druhého kola volieb sa skončí volebná kampaň 3. apríla o 23:59.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie