• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Na Slovensku pribudnú dva nové pamätné dni, jeden v marci a druhý v septembri

Na Slovensku pribudnú dva nové pamätné dni, jeden v marci a druhý v septembri

Schválili to v utorok poslanci Národnej rady SR.

8.11.2022 (Webnoviny.sk) - Novými pamätnými dňami na Slovensku sa stanú 22. september a 6. marec. Schválili to v utorok poslanci Národnej rady SR (NR SR).

Narastajúca agresivita a šikana

Deň boja proti nenávistným prejavom na deťoch bude 22. septembra. Cieľom zavedenia nového pamätného dňa je upriamiť pozornosť na prevenciu proti narastajúcim prejavom agresie, šikany a netolerantného správania.

Nenávistné prejavy sa môžu týkať napríklad neznášanlivosti a nevraživosti voči osobám na základe ich pohlavia, pôvodu, rodu, sexuálnej orientácie, náboženskej, etnickej alebo politickej príslušnosti, ale aj voči menšinám či migrantom.

„O nenávistných prejavoch možno hovoriť ako o globálnom probléme. Internet a sociálne siete totiž umocnili ich bezhraničný presah a nekontrolovateľnú distribúciu v čase a online priestore a deti a mladiství sú v tomto kontexte najzraniteľnejším článkom,“ píše sa v schválenom návrhu, ktorý predložili poslanci za hnutie Sme rodina Miloš Svrček a Ľudovít Goga, poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Monika Kozelová a nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská.

Termín 22. september podľa nich súvisí s návratom detí do školských lavíc po prázdninách, zároveň ešte umožňuje usporiadať podujatia v exteriéri.

Pre rodiny, ktoré prišli o blízkych

Novým pamätným dňom by sa mal od začiatku budúceho roka stať aj 6. marec ako Deň obetí pandémie COVID-19. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorý do parlamentu predložila trojica poslancov Národnej rady (NR) SR za hnutie OĽaNO Gábor Grendel, Anna Andrejuvová a Kristián Čekovský.

„Pandémia COVID-19 zásadne ovplyvnila životy ľudí nielen na Slovensku, ale po celom svete. Najväčšiu traumu spôsobila rodinám, ktorým vzala ich blízkych,“ uviedli k návrhu zákona.

O pripomenutie pamiatky svojich blízkych aj iniciatívou na schválenie Dňa obetí pandémie COVID-19 v zákone o štátnych sviatkoch sa podľa poslancov usilujú aj pozostalí z občianskeho združenia Skutočné obete. Združenie navrhovalo ustanoviť 6. marec ako dátum tohto pamätného dňa, keďže išlo o deň prvého potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19 na Slovensku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie