• Dnes je: Piatok 20. septembra 2024 meniny má Ľuboslav(a)

Na slovenskom trhu práce pretrváva nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, zamestnávanie cudzincov zostáva výzvou

Na slovenskom trhu práce pretrváva nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, zamestnávanie cudzincov zostáva výzvou

Prieskum ukázal, že 63 % firiem priznáva ťažkosti s obsadzovaním pracovných miest, pričom 24 % z nich nedokázalo obsadiť všetky plánované miesta.

20.9.2024 (SITA.sk) - Slovenský pracovný trh je stabilizovaný, no stále pretrváva nedostatok kvalifikovaných pracovníkov.

Spoločnosť Talent Solutions zverejnila výsledky Celoslovenského prieskumu zamestnávateľov 2023/24, ktorý odhaľuje nové trendy a výzvy v oblasti zamestnávania na Slovensku.

Zamestnávatelia čelia výzvam

Prieskum sa venoval kľúčovým témam, ako sú nábor nových zamestnancov, fluktuácia, mzdy, benefity a zamestnávanie znevýhodnených skupín a cudzincov.

„Podľa výsledkov prieskumu dochádza k stabilizácii na trhu práce, avšak zamestnávatelia čelia výzvam, ako je odliv mozgov a nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily,“ uviedla CEO spoločnosti Talent Solutions Ivana Heretik Vačoková.

Mzdy zaznamenali v roku 2023 nárast v 87 % spoločností, pričom najväčší nárast bol v kategórii viac ako 10 %.

Výsledky tiež ukázali, že mzdy sa v priemere zvýšili o 6,5 %. Okrem toho sa spoločnosti orientujú na finančné bonusy a benefity, ako je trinásty plat, flexibilný pracovný čas či home office.

Viac než polovica nemá cudzincov

Fluktuácia zostala na úrovni predchádzajúceho roku na 52 % respondentov, aj keď sa priemer zvýšil z 9 % na 10,6 %. Napriek tomu 48 % zamestnávateľov plánuje v roku 2024 zvýšiť počet zamestnancov.

Zamestnávanie cudzincov zostáva výzvou, keďže 54 % firiem nezamestnáva žiadnych cudzincov. Na druhej strane, 69 % spoločností zamestnáva zdravotne znevýhodnené osoby, čo poukazuje na snahu vytvárať inkluzívne pracovné prostredie.

Spoločnosť sa zamerala aj na právne zmeny týkajúce sa zamestnávania cudzincov. Novelizované zákony zahŕňajú zmeny v žiadosti o prechodný pobyt pre účely zamestnania, čím sa podstatná časť agendy presúva na zamestnávateľov, čo umožňuje rýchlejšie zamestnanie cudzinca.

„V určitých prípadoch už zamestnávateľ nemusí podať nahlášku voľného pracovného miesta, a tým pádom úrady práce nevykonávajú prieskum na trhu práce,“ uviedla Patrícia Tóthová LL.M., partner ProfiDeCon.

Možnosť zrýchleného konania

Pri nedostatkových pozíciách je po novom možnosť zrýchleného konania, pričom podiel zamestnancov z tretích krajín nesmie presiahnuť 45 % celkového počtu.

Podľa Tóthovej zrýchlené možnosti zamestnania cudzincov z tretích krajín sa týkajú najmä vybraných špecializovaných pozícii, vysokokvalifikovaných žiadateľov, 46 pozícii v priemysle ako aj vodičov autobusov a nákladných automobilov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 20. september 2024

horoskopy na dnes piatok 20 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 20. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Odložte maličkosti, mohli by vám ujsť veľké veci. Tvorivé nápady vám prídu vhod, pomôžu vám aj finančne. Cestovanie môže byť nebezpečné v dôsledku roztržitosti.

Býk 21.4. - 21.5.

Napriek tomu, že sa dnes nebudú diať žiadne zázraky, predsa len bude mať deň svoje kúzlo. Prejaví sa to predovšetkým v styku s jednou veľmi sympatickou osobou.

Blíženci 22.5. - 21.6.

V citovej oblasti sa ukážete z lepšej stránky. Porozumenie nastane vo vzťahoch k všetkým najbližším. Večer bude naplnený láskou a nežnosťami.

Rak 22.6. - 22.7.

Usilujte sa preklenúť rozdielne názory, ktoré máte s partnerom. Niekedy nezaškodí trochu oživiť atmosféru, ale treba dbať na to, aby sme nepresiahli správnu mieru.




Všetky Horoskopy pre Piatok 20. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie