• Dnes je: Sobota 06. júla 2024 meniny má Patrícia, Patrik

Na príčine tragédie pri Nových Zámkoch sa podľa ministra Ráža nič nemení, objavili sa však nové okolnosti

Na príčine tragédie pri Nových Zámkoch sa podľa ministra Ráža nič nemení, objavili sa však nové okolnosti

Podľa Ráža žiadne ďalšie informácie z vyšetrovania už nebudú poskytovať, nakoľko pokračuje aj vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní.

Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru) trvá na doterajšom vyjadrení k okolnostiam tragickej nehody vlaku s autobusom na železničnom priecestí v Nových Zámkoch.

Individuálne zlyhanie ľudského faktora

Po výjazdovom rokovaní vlády v stredu na Orave potvrdil, že predbežné vyšetrovanie vedie k tomu, že pravdepodobne išlo o individuálne zlyhanie ľudského faktora. „Nešlo ani o systémovú ani o technickú chybu,“ povedal rezortný šéf.

Podľa Ráža žiadne ďalšie informácie z vyšetrovania už nebudú poskytovať, nakoľko pokračuje aj vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní. „Všetko, čo sme mohli zverejniť, sme zverejnili. A na tom, čo sme povedali, sa vôbec nič nemení,“ uviedol.

Odškodnenie pre pozostalých

Ako sme už informovali, vláda schválila odškodnenie pre pozostalých po siedmich obetiach z autobusu po 50-tisíc eur. Ministerstvo dopravy tak poskytne rodinám obetí tragédie spolu 350-tisíc eur. „Nikomu už tých ľudí nevrátime. Je to takmer týždeň od tragickej nehody pri Nových Zámkoch,“ podotkol minister dopravy. Ako dodal, osobne bol skontrolovať priecestie, kde sa minulý štvrtok stala tragická nehoda.

Minister dopravy v piatok 28. júna, deň po nešťastí, informoval, že pravdepodobne individuálne zlyhanie ľudského faktora spôsobilo, že na koľaji, ktorá bola v tom čase vylúčená a prevádzka na nej nebola možná, sa objavil vlak, ktorý tam nemal čo robiť. Medzitým sa objavili nové informácie o okolnostiach zrážky vlaku s autobusom.

Koľaj, na ktorej vo štvrtok 27. júna vrazil vlak EuroCity Metropolitan z Prahy do Budapešti do autobusu s cestujúcimi, mala byť spojazdnená niekoľko desiatok minút pred zrážkou. S touto informáciou prišiel portál Aktuality.sk, pričom sa odvolal na interný dokument železníc, ktorý získal.

Video: Tlačová konferencia po výjazdovom rokovaní vlády

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

ME vo futbale 2024: Výsledky štvrťfinále – piatok 5. júl

me vo futbale 2024 vysledky stvrtfinale piatok 5 jul

6.7.2024 (SITA.sk) - Reprezentácie Španielska a Francúzska sa v piatok prebojovali do semifinále futbalových majstrovstiev v Nemecku. Oba tieto výbery sa stretnú v boji o finále, ich súboj sa uskutoční v utorok 9. júla v Mníchove.

Španieli vo štvrťfinále vyradili domácich Nemcov. Od 51. minúty viedli gólom striedajúceho Daniho Olma, ktorý v úvode stretnutia nahradil zraneného Pedriho.

Na radosť tribún tesne pred uplynutím riadneho hracieho času vyrovnal Florian Wirtz a muselo sa predlžovať.

V extra čase rozhodol v 119. minúte Mikel Merino, ktorý hlavou hlavičkou prekonal Manuela Neuera. Duel bol rozlúčkou na reprezentačnej úrovni pre nemeckého stredopoliara Toniho Kroosa.

Vo večernom štvrťfinále medzi Francúzmi a portugalským tímom gól nepadol v riadnom hracom čase ani v predĺžení napriek šanciam na oboch stranách.

V penaltovom rozstrele sa z deviatich exekútorov pomýlil iba portugalský reprezentant Joao Felix.

Nemýlil sa jeho spoluhráč Cristiano Ronaldo, pre ktorého to bol možno posledný zápas na ME, na nasledujúcom kontinentálnom šampionáte totiž bude mať už 43 rokov.

Zaujímavosťou je, že Francúzi sú už v semifinále napriek tomu, že na turnaji ešte neskórovali z hry.

V skupine si v súboji proti výberu "krajiny galského kohúta" strelili vlastný gól Rakúšania a proti Poliakom strelil gól Kylian Mbappé z pokutového kopu, v osemfinále zdolali Belgičanom vlastným gólom Jana Vertonghena.

V sobotu sú na programe ďalšie dve štvrťfinálové stretnutia. V Düsseldorf si Angličania zmerajú sily so Švajčiarmi a v Berlíne Holanďania vyzvú Turkov.

ME vo futbale 2024 – výsledky (piatok 5. júl 2024)

  • štvrťfinále

STUTTGART

Španielsko - Nemecko 2:1 po predĺžení (1:1, 0:0)

Góly: 51. Olmo, 119. Merino - 89. Wirtz, ČK: 120.+ Carvajal (Šp.) po druhej ŽK

HAMBURG

Portugalsko - Francúzsko 0:0 po predĺžení, na pok. kopy: 3:5

ME vo futbale 2024

  • zostávajúci program

sobota 6. júla: Anglicko - Švajčiarsko (Düsseldorf, 18.00), Holandsko - Turecko (Berlín, 21.00)

semifinále

utorok 9. júla: Španielsko - Francúzsko (Mníchov, 21.00)

streda 10. júla: Holandsko/Turecko - Anglicko/Švajčiarsko (Dortmund, 21.00)

finále

nedeľa 14. júla: víťazi semifinále (Berlín, 21.00)


Počasie