• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Možno už budúci týždeň príde prísny lockdown

Možno už budúci týždeň príde prísny lockdown

Prísny lockdown by mohol trvať dva až tri týždne.

V piatok by mal premiér Igor Matovič (OĽaNO) oznámiť, aký je výsledok okrúhleho stola, ku ktorému pozval vedcov, infektológov, virológov a podľa jeho slov aj analytika NBS.

Keď budú vedci odporúčať lockdown, naši ministri za to zahlasujú, povedal v diskusnej relácii Na hrane televízie JOJ Kollár.

Podľa informácií Pravdy je výsledkom rokovaní premiéra so skupinou vedcov práve návrh na uzavretie krajiny a vyhlásenie lockdownu.

V prevádzke by mali zostať len nevyhnutné priemyselné podniky a tie, ktoré by si v prípade uzavretia mohli nárokovať od štátu na vysoké odškodné. „Infekcia sa šíri v podnikoch, rodinách a tajných žúrkach,“ povedal Pravde štátny tajomník jedného z ministerstiev.

Polícia už ohlásila prísnejšie kontroly dodržiavajú zákazu vychádzania, hoci predbežne len v čiernych okresoch. Po vyhlásení lockdownu by sa mali kontroly rozšíriť na celé Slovensko. Policajtom by v uliciach mali pomáhať aj vojaci.


K dispozícii by ich malo byť vyše šesťtisíc. Zdroje z ozbrojených síl túto informáciu zatiaľ nepotvrdili, predpokladá sa však, že na pomoc polícii by mali byť vojaci presunutí už na budúci týždeň.


Predstavenie konkrétnych opatrení verejnosti predpokladá predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) v piatok (25. 2.), najprv ich chce predstaviť koaličným partnerom.


"Dohodli sme sa na niekoľkých desiatkach návrhov. Je to mimoriadne plodná, vecná, konštruktívna a povedal by som aj odborná debata," uviedol Matovič.

Poznamenal, že za opatreniami na zvládnutie situácie by mala stáť spoločnosť jednotne. "Jednoducho, celá spoločnosť by sme mali potiahnuť spolu," zdôraznil. Komunikáciu s vedcami a odborníkmi hodnotí ako veľmi dobrú.


Premiér Igor Matovič od utorka diskutuje na Úrade vlády SR s vedcami a odborníkmi. Hovoria o tom, ako zastaviť rast počtu pacientov v nemocniciach s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň.


Už na budúci týždeň by sa mali opatrenia na Slovensku sprísniť. Dolaďuje sa len ako. Krajina čaká, ako sa dohodne koalícia a nakoniec rozhodne vláda.

Cez víkend mala vláda prijať viac ako dvadsiatku nových opatrení.

Uvažuje sa o zákaze prekročenia hraníc okresov, výnimkách, negatívny najviac sedemdňový test budú potrebovať ľudia, ktorí musia nevyhnutne chodiť do práce. Ide napríklad o zamestnancov automobiliek, hút a ďalších firiem, kde sa nedá výroba len tak prerušiť, alebo by jej prerušenie znamenalo významné ekonomické škody. Do práce by teda mali chodiť napríklad aj pekári, mliekari, mäsiari, predavači, ošetrovatelia zvierat, pracovníci elektrární, samozrejme aj zdravotníci.


Do škôl a školských zariadení by mali opäť chodiť len deti rodičov, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre alebo nemôžu pracovať z domu.


V hre je aj nariadenie, že do obchodu bude môcť chodiť len jeden zo spoločnej domácnosti. Vrátiť by sa mal zákaz, aby infikovaní, hoci bez príznakov ochorenia, mohli chodiť do obchodov.


Možno sa opäť zavedie povinná štátna karanténa, keďže v súčasnosti sa ešte nedajú využívať aplikácie eKaranténa ani eRuško. Štát však zrejme nebude občanom prispievať na pobyt v karanténnych zariadeniach.


Okrem obmedzenia mobility by sa podľa vedcov, infektológov, virológov a verejných zdravotníkov, ktorí diskutovali s premiérom, mal výrazne obmedziť pohyb obyvateľov. A to aj tých dvoch miliónov ľudí, ktoré denne dochádzajú do práce.

Opýtal som sa ho, či je to zlý vtip, reagoval Matovič na návrh Sulíka

Minister zdravotníctva Krajčí povolil doteraz najväčší dovoz liekov s účinnou látkou Ivermektín

Koniec Krajčího? Zrejme sa rozhodne sám minister, kľúčová bude podpora Matoviča

Prezidentka zatlačila na premiéra. Čo urobí, ak Matovič nenaplní jej očakávania?

Izrael je dôkazom, že očkovanie proti COVID-19 funguje. Český odborník ale varuje pred nedostatkom vakcín

Nová štúdia šokuje. Infekcia spôsobená SARS-CoV-2 môže viesť k drastickému zníženiu plodnosti u mužov


Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy

Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť



Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie