• Dnes je: Sobota 22. júna 2024 meniny má Paulína

Mladí Ukrajinci chceli ujsť pred vojnou, vymysleli si falošný pohreb starej mamy

Mladí Ukrajinci chceli ujsť pred vojnou, vymysleli si falošný pohreb starej mamy

Denne sa k slovenským hraniciam pokúša dostať viacero Ukrajincov a neraz sa im to podarí.

Mladí ukrajinskí muži naďalej utekajú za hranice, aby sa vyhli narukovaniu. TV Joj vo svojej reportáži zverejnenej na stránke Noviny.sk informovala o prípade, kedy sa dvojica mužov pokúšala dostať cez hranice tak, že policajtom tvrdili, že idú na pohreb starej mamy do Rumunska.

Ako dôkaz mali so sebou veľké pohrebné vence. Meno a adresu údajnej nebohej ženy však nevedeli povedať. Počas kontroly sa zistilo, že chceli vycestovať nelegálne a taxikárovi zaplatili 2-tisíc dolárov, aby im pomohol.

Denne sa k slovenským hraniciam pokúša dostať viacero Ukrajincov a neraz sa im to podarí. Len za posledný týždeň bolo zadržaných osem osôb. Priemerný vek bojujúcih mužov na fronte je približne 40 rokov. Pomoc im vozí Alex z ukrajinskej Irpine, ktorý zháňa a opravuje staré autá tak, aby mohli jazdiť po teréne na fronte.

„Už dva roky cestujem do frontových oblastí, humanitárnu pomoc vozím aj do Chersonu. Zháňam peniaze, aby som mohol opravovať autá, lebo tie vo vojne stále potrebujete. Keď veziem auto, nemám strach. Robím len to, čo mám robiť – utekať pred ostreľovaním, od tankov,“ priblížil Alex.

Ameriku a Európu nesmú poraziť iránske drony a ruské stíhačky, Zelenskyj vyzval lídrov na tvrdú odpoveď

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval Spojené štáty a Európu pred prehrou s bezpilotnými lietadlami Šáhid alebo ruskými stíhačkami. V nedeľňajšom večernom vyhlásení tiež vyzval partnerov Ukrajiny, aby tvrdo odpovedali na ruské teroristické akcie na Ukrajine.

„Všetci lídri a medzinárodné organizácie musia odpovedať na činy Ruska. A odpoveď musí byť tvrdá. Putin nechce mier, chce len vojnu a smrť... A je mu jedno, koho zabije. Hlavným cieľom je zničiť. Najprv Ukrajinu a Ukrajincov, a potom vás, milí partneri. Preto ide o prežitie, a nielen pre Ukrajinu, a svet musí odpovedať na ruské zlo, vyvíjať tlak a vracať údery," povedal Zelenskyj.

Rusi použili takmer 400 bômb

Ukrajinský líder zdôraznil, že obranným silám Ukrajiny sa len tento týždeň podarilo zostreliť sedem ruských vojenských lietadiel a od začiatku februára celkovo 15. Označil to za „správnu dynamiku" v ruských stratách.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Poznamenal, že len za ostatný týždeň použili Rusi proti Ukrajine takmer 400 riadených leteckých bômb, viac ako 50 bezpilotných lietadiel Šáhid a viac ako 40 rakiet.

„Žiadna krajina v Európe by nedokázala odolať takému tlaku a zlu sama. A preto je dôležité, aby sme teraz všetci stáli spolu, a to všetci, ktorí si vážia život a ktorí nechcú, aby tento teror zasiahol aj iné národy," povedal Zelenskyj.

Vyzval na dodávky zbraní

„Táto vojna sa musí stať beznádejnou pre Rusko, pre teroristov. A oni musia v maximálnej možnej miere cítiť, že existuje sila, ktorá ničí tých, ktorí chcú zničiť život. Sme schopní to zabezpečiť. Každý partner vie, čo je Kľúčom je politická vôľa všetko realizovať. Poskytnúť presne takú úroveň dodávok, ktorá pomôže."

V opačnom prípade môže prísť podľa Zelenského niečo horšie.

„Ak sa tak nestane, stane sa to jedna z najhanebnejších stránok v histórii – ak Ameriku alebo Európu porazia iránske bezpilotné lietadlá Šáhid alebo ruské stíhačky. Ruské zlo by nemalo byť povzbudzované slabými rozhodnutiami, meškaním dodávok alebo váhaním. Čakáme na životne dôležité zásoby, konkrétne na americké rozhodnutie. Podpora je zásadne potrebná," skonštatoval Zelenskyj.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Hviezdami pretekov Okolo Slovenska budú Peter Sagan a Julian Alaphilippe, v pelotóne uvidíme päť dúhových dresov

hviezdami pretekov okolo slovenska budu peter sagan a julian alaphilippe v pelotone uvidime pat duhovych dresov

22.6.2024 (SITA.sk) - Počas nasledujúceho týždňa sa budú fanúšikovia cestnej cyklistiky na Slovensku sústrediť na 68. ročník podujatia Okolo Slovenska, na ktorom okrem iných budú štartovať aj hviezdy minulosti ako Peter Sagan či Julian Alaphilippe.

Trasu z Dunajskej Stredy až na Štrbské Pleso absolvujú tri tímov kategórie World Tour a súčasťou jedného z nich bude aj slovenský zástupca. Zoskupenie Soudal Quick-Step totiž okrem dvojnásobného svetového šampióna Francúza Alaphilippe nominovalo Martina Svrčeka.

Uvidíme päť dúhových dresov

Lídrom tímu Cofidis by mal byť skúsený Španiel Rubén Fernández, ktorý nedávno absolvoval Giro dItalia a austrálska stajňa Jayco AlUla pricestuje na Slovensko aj s Callumom Scotsonom a Maxom Walscheidom.

Pro tím Lotto Dstny sa chystá prísť s jazdcami ako Lennert van Eetvelt, Jarne van de Paar či Jenno Berckmoes. Za tím Corratec Vini Fantini nebude chýbať Talian Jakub Mareczko a črtá sa aj štart Giacoma Nizzola.

V posledných dňoch nás veľmi potešila nominácia tímu Soudal Quick-Step a najmä hlavné meno na súpiske Julian Alaphilippe, víťaz spred šiestich rokov a dvojnásobný majster sveta. Spoločne s Petrom Saganom teda v pelotóne uvidíme päť dúhových dresov za posledných desať rokov a tiež dvoch majstrov Európy. Okrem Sagana ním bol aj Giacomo Nizzolo, ktorý bude súčasťou prokontinentálneho tímu Q 36,5 Pro Cycling. Veríme, že sa presadia aj slovenskí cyklisti. Martin Svrček by mohol dostať priestor v niektorej etape a verím, že to využije. Pre mňa je hlavný ašpirant na celkové víťazstvo Alaphilippe, ale v drese Soudal Quick-Step príde aj ďalší nedávny víťaz našich pretekov Josef Černý. Čo sa týka Sagana, rozdiel v porovnaní s minulosťou bude v tom, že ľudia už ani tak nebudú zvedaví na jeho výkon ako na neho samotného. Na hviezdu svetovej cyklistiky, ktorá sa prišla rozlúčiť so skvelými divákmi. Celkovo neočakávame od Petra, že zvíťazí, ale v niektorej z etáp by mohol ukázať svoje kvality. Mal v tomto roku zdravotné problémy, chcel sa kvalifikovať na olympiádu v horskej cyklistike. Celkovo si myslím, že bude na neho zvedavých ešte viac divákov ako v roku 2021, keď na Okolo Slovenska celkovo zvíťazil,“ uviedol prezident Slovenske?ho zväzu cyklistiky Peter Privara.

Začne sa pri futbalovom štadióne

Podujatie kategórie UCI 2.1 sa začne v stredu 26. júna tímovou časovkou so štartom a cieľom pri futbalovom štadióne v Dunajskej Strede s dĺžkou 28,8 kilometra, jej súčasťou bude aj prejazd po motoristickom okruhu Slovakiaring. Druhá etapa meria 192 km a povedie z Nitry cez Piešťany, myjavské kopanice až do Hlohovca.

Tretia sa začne v Piešťanoch a jej cieľ bude po 160,6 km v Dubnici nad Váhom. Štvrtá etapa odštartuje v Partizánskom a pretekári sa cez Šturec a Donovaly dostanú do cieľa v Ružomberku. Záverečný deň sa začne v Liptovskom Mikuláši a jazdci sa cez Poprad presunú do Vysokých Tatier, kde až trikrát absolvujú stúpanie zo Štrby na Štrbské Pleso a cieľ budú mať pod známym lyžiarsky oblúkom.

Trojnásobný majster sveta Peter Sagan bude súčasťou podujatia v drese tímu Pierre Baguette a bude to jeho definitívna rozlúčka s cestnou cyklistikou. Štartovať bude aj Lukáš Kubiš zo zoskupenia Elkov Kasper, ktorého v lete čaká štart na OH 2024 v Paríži. V štartovej listine sa aktuálne nachádza 15 slovenských jazdcov.


Počasie