• Dnes je: Nedeľa 29. septembra 2024 meniny má Michal, Michaela

Mladí Slováci prejavujú mimoriadny záujem o investovanie, potrebujú však lepšie finančné vzdelanie

Mladí Slováci prejavujú mimoriadny záujem o investovanie, potrebujú však lepšie finančné vzdelanie

Prieskum tiež ukázal, že investovanie považuje za zaujímavú tému 54 % mladých Slovákov.

29.9.2024 (SITA.sk) - Viac ako polovica mladých ľudí na Slovensku si uvedomuje, že peniaze sa časom znehodnocujú. No len 18 % vie, ako sa proti tomu efektívne chrániť.

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Amundi Czech Republic v spolupráci s výskumnou agentúrou Stem/Mark, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých ľudí vo veku 12 až 16 rokov.

Prieskum tiež ukázal, že investovanie považuje za zaujímavú tému 54 % mladých Slovákov, avšak len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená.

Zvýšenie záujmu mladých ľudí

„Zvýšený záujem mladých ľudí o investovanie je pozitívnym signálom. Svedčí to o ich túžbe prevziať kontrolu nad svojou finančnou budúcnosťou. Výsledky prieskumu však zároveň naznačujú, že mnohým z nich chýba vzdelanie potrebné na prijímanie informovaných rozhodnutí a efektívne riadenie svojich financií,“ uviedla portfólio manažérka Amundi Markéta Jelínková.

Výsledky prieskumu naznačujú, že 29 % mladých Slovákov má skúsenosti s investovaním, pričom najčastejšie za nich investujú rodičia alebo si zakladajú stavebné či dôchodkové sporenie. Moderné formy investovania, ako sú podielové fondy alebo kryptomeny, sú pre tínedžerov zatiaľ menej dostupné.

Lepšie pochopenie v investovaní

Ukázalo sa tiež, že chlapci majú lepšie pochopenie investovania ako dievčatá. Jedným z prvých krokov k rozvoju finančnej gramotnosti mladých ľudí môže byť vreckové.

Podľa prieskumu dostáva 59 % slovenských tínedžerov pravidelné vreckové, ktoré v priemere predstavuje 16 eur mesačne. Vreckové si väčšina mladých ľudí ukladá na bankový účet, čo naznačuje prechod na digitálne financie už v ranom veku.

Prieskum odhalil aj to, že mladí ľudia len zriedkavo vyhľadávajú informácie o peniazoch, sporení alebo investovaní. Iba 3 % respondentov sa o tieto témy aktívne zaujíma, čo oslabuje ich schopnosť chrániť svoje financie pred rizikami. Len 18 % respondentov vie, ako chrániť svoje peniaze pred infláciou.

Vyhliadky do budúceho zamestnania

Z prieskumu tiež vyplynulo, že väčšina tínedžerov, a to 76 %, má konkrétny sen, ktorý sa najčastejšie týka budúceho zamestnania, cestovania alebo vlastného bývania. Na otázku, čo by urobili so sumou 40-tisíc eur, najčastejšie odpovedali, že by investovali do vlastného domu alebo nehnuteľnosti.

No len menšina by peniaze použila na nákup akcií alebo podielových fondov. Prieskum, ktorý sa uskutočnil v auguste 2024 na vzorke 610 respondentov, poukazuje na to, že aj keď je investovanie pre mnohých mladých Slovákov atraktívne, väčšina z nich stále uprednostňuje okamžitú spotrebu pred dlhodobým zhodnocovaním.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ukrajina je priekopníkom vo využívaní dronov, za ostatný rok nimi zasiahla vyše dvesto vojenských cieľov v Rusku

ukrajina je priekopnikom vo vyuzivani dronov za ostatny rok nimi zasiahla vyse dvesto vojenskych cielov v rusku

29.9.2024 (SITA.sk) - Ukrajina za ostatný rok pomocou bezpilotných lietadiel zničila alebo poškodila v Rusku viac ako 200 vojenských zariadení.

Ako referuje web Kyiv Independent, pre Forbes Ukraine to napísal ukrajinský minister obrany Rustem Umerov.

„Dnes ukrajinské bezpilotné lietadlá preletia viac ako tisíc kilometrov, dosiahnu Murmansk a Povolžie a ničia ruské ropné rafinérie a letiská,“ napísal Umerov a dodal, že medzi cieľmi ukrajinských síl boli riadiace strediská, letiská, lode, systémy protivzdušnej obrany a ruské vojenské základne.

Ukrajinská armáda sa ukázala ako priekopník v technológii bezpilotných lietadiel, ktorá využíva inovatívne spôsoby, ako podkopať ruskú personálnu a muničnú výhodu.


Počasie