• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Ministerstvo financií údajne uvažuje o dani z bankových prevodov, podľa opozície sa vo vláde zbláznili (video)

Ministerstvo financií údajne uvažuje o dani z bankových prevodov, podľa opozície sa vo vláde zbláznili (video)

Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico a minister financií SR Ladislav Kamenický Nová daň by zvýšila náklady bánk, podnikov a aj bežných ľudí.

Ministerstvo financií údajne uvažuje o dani z bankových prevodov. Tá by mala vykryť tretinu plánovanej konsolidácie verejných financií v budúcom roku, píše Denník N. Rezort financií to nepotvrdil, no ani nevyvrátil.

„Ministerstvo financií SR nebude podporovať akékoľvek mediálne špekulácie o tejto téme,“ uviedlo pre agentúru SITA tlačové oddelenie rezortu.

Hoci nie sú jasné žiadne detaily, k danej problematike sa už vo veľkom vyjadrujú opoziční politici.

Bankové operácie sú kyslíkom bankového sektora

Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) ide o socialistickú daň, ktorú tu idú zaviesť.

„Ak vám napríklad príde čistá mzda, tak štát zamestnávateľovi strhne nejaké to percento. Len preto, že vám ju nedal v hotovosti, ale na účet. Čo sú toto za hlúpe nápady? Vo vláde sa už zbláznili?,“ hovoril na piatkovej tlačovej konferencii predseda SaS Branislav Gröhling. Podpredseda SaS Marián Viskupič doplnil, že bankové operácie sú kyslíkom bankového sektora.

„To je ako keby ste chceli zdaniť dýchanie človeka. V konečnom dôsledku to zaplatia len a len ľudia,“ uviedol Viskupič.

„Vláda vymyslela spôsob, ako obtiahnuť všetkých občanov bez toho, aby si to všimli,“ povedal poslanec za Progresívne Slovensko Štefan Kišš. Už dnes ľudia platia rôzne vysoké poplatky v rámci bankovníctva, ako napríklad za výber či zmenu PIN-u. Namiesto toho, aby sa vláda snažila s bankami na poplatkoch dohodnúť, ďalšie zdanenie zvýši podľa Kišša tlak a banky budú zvyšovať poplatky ďalej.

Bezhotovostné platenie skončí

„Vláde sa zrejme páči doba kešu. Toto opatrenie bude mať za následok, že skončí bezhotovostné platenie,“ domnieva sa Kišš.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová zavedenie dane z finančných transakcií považuje za nehoráznosť.

„Ide o ďalší útok na peňaženky bežných občanov, ktorý sa prejaví v nižších platoch a vyšších poplatkoch,“ varuje Remišová. Tiež poukazuje na to, že vláda opäť kopíruje neefektívne riešenia Viktora Orbána z Maďarska, čo pre Slovensko znamená ďalšie problémy.

„Vyzývam túto vládu, aby namiesto vymýšľania nových daní v prvom rade šetrila na sebe a zrušila napríklad nehoráznu doživotnú rentu pre Roberta Fica či iné benefity, ktoré pre seba schválila,“ uzavrela Remišová.

Viac príležitostí pre podvodníkov

S údajným návrhom ministerstva nesúhlasí ani mimoparlamentná strana Demokrati. Otvára sa podľa Eduarda Hegera priestor podvodníkom, pretože sa nájdu ľudia, ktorí pre obavy budú držať svoje peniaze v hotovosti.

„Toto nás vracia 20 rokov späť,“ skonštatoval Heger. A zároveň dodal, že podnikateľov to vyženie do zahraničia.

Nová daň by zvýšila náklady bánk, podnikov a aj bežných ľudí. Podľa medializovaných informácií by sa napríklad mala zaviesť na bežné prevody z účtu na účet, posielanie výplat, platenie faktúr, ako aj na platby kartou či výbery z bankomatov. V súčasnosti sú tieto služby väčšinou bez poplatku. Samotné banky sa zatiaľ k tomu vyjadriť nechcú, keďže ide len o špekulácie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie