• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Meteorológovia zmenili výstrahy a pridali oranžové okresy, hrozia aj búrky s krúpami

Meteorológovia zmenili výstrahy a pridali oranžové okresy, hrozia aj búrky s krúpami

Meteorológovia upozorňujú, že sa môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm v priebehu 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aj v pondelok varuje pred vysokými teplotami aj búrkami. Kým predpoludním bola vydaná oranžová výstraha druhého stupňa pre šesť okresov, v najnovšej aktualizácii meteorológov, ich je už 19.

Teplota 35 až 36 stupňov Celzia sa môže byť popoludní v okresoch Pezinok, Senec, Krupina, Veľký Krtíš, Žarnovica, Košice okolie, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Zlaté Moravce, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec a Trnava.

Ako informujú meteorológovia, táto vlna horúčav je zaujímavá skôr svojím trvaním, ale tiež teplými nocami, vysokou priemernou dennou teplotou vzduchu a výskytom dusna, ako dosahovanými absolútnymi maximami teploty vzduchu.

Varovanie prvého stupňa pred vysokými teplotami

V žltých okresoch, ktorých je 24, môže v pondelok maximálna teplota vzduchu dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

Varovanie prvého stupňa je od 12:00 do 19:00 vydané pre okresy Bratislava, Malacky, Banská Štiavnica, Detva, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Zvolen, Žarnovica, Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Trenčín, Košice mesto, Rožňava, Topoľčany, Piešťany, Senica, Skalica, Humenné a Vranov nad Topľou.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozorňuje SHMÚ na svojom webe.

Varovanie prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami vydané na pondelok 15. júla 2024. Foto: www.shmu.sk.

Varovanie prvého stupňa pred búrkami

Časť Slovenska opäť potrápia aj silné búrky. Výstraha prvého stupňa platí od 9:00 do 18:00 pre Košický aj Prešovský kraj a tiež v okresoch Brezno, Revúca, Rimavská Sobota a Liptovský Mikuláš.

Meteorológovia upozorňujú, že sa môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm v priebehu 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a pod.),“ uvádza SHMÚ.

Búrky bičovali východ Slovenska aj v nedeľu, padali aj trojcentimetrové krúpy a vietor lámal stromy.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami vydaná na pondelok 15. júla 2024. Foto: www.shmu.sk.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie