• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Medializované informácie sú plné nezmyslov. Taraba odmieta, že by chcel z Plánu obnovy a odolnosti prísť o jediné euro (video)

Medializované informácie sú plné nezmyslov. Taraba odmieta, že by chcel z Plánu obnovy a odolnosti prísť o jediné euro (video)

Minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba v piatok na tlačovej konferencii odmietol naratív médií, že by jeho rezort chcel prísť o jediné euro z Plánu obnovy a odolnosti SR.

„Ja som povedal, že plniť tie ciele v podobe, ako ju naplánovali na ministerstve predchodcovia, tak na to treba spoločenskú zhodu,“ povedal Taraba.

Ako uviedol, medializované informácie ohľadom jeho rezortu a neplnenia si míľnikov, po uniknutom dokumente pod hlavičkou vlády, sú plné nezmyslov a neaktuálnych informácií.

„Ten dokument čo tu koluje, nereflektuje fakty. Za týmto únikom sú zjavne ľudia, ktorí ešte pracovali aj pre minulú vládu,“ povedal Taraba.

Dekarbonizácia

Šéf envirorezontu prezentoval, že z Plánu obnovy v časti dekarbonizácia sa jednalo o zníženie 1,2 milióna ton CO2 konkrétne spoločnosťou US Steel Košice.


„Ale bez žiadnej dohody. A stalo sa, že peniaze nechcú a teraz sa nedá tento plán realizovať. Európska únia zobrala naše argumenty a dovolila nám otvoriť novú schému,“ informoval Taraba.

Doplnil však, že momentálne odhadujú zníženie CO2 na úrovni 400-tisíc ton CO2 a preto sa obávajú, že bez US Steel Košice to nedokážeme. Taraba spresnil, že ak koncom mesiaca nebudú mať dostatok ponúk, majú dohodu s EÚ. A to takú, že jej predložia štúdiu realizovateľnosti, ktorou plánujú zachytávať CO2 pre slovenský priemysel.

Výkup pozemkov

Pri výkupe pozemkov v národných parkoch, šéf rezortu informoval, že podmienky splnili. Na listoch vlastníctva máme trojnásobne vyššiu plochu, čiže okolo 36-tisíc hektrárov v správe NP.


„Ale ak máme ešte dostať ďalších 75 miliónov z Plánu obnovy, tak musíme vykúpiť pozemky za ďalších 200 miliónov eur zo štátneho rozpočtu . To nie je rozumné, výsledok je mínus. Sme v konsolidácii a mi nemáme tieto peniaze. To poškodí SR. Vieme však vykúpiť pozemky ako naplánovali predchodcovia za 0,2 eura za hektár, ale nie za 1,4 eura ako požadujú majitelia,“ vysvetlil Taraba a zároveň poukázal na chyby v plánovaní výkupu.

Zákon o krajinnom plánovaní

Pokiaľ ide o zákon o krajinnom plánovaní, tak tento zákon chápeme ako doplnok zákona o územnom plánovaní. Uviedol Taraba s tým, že vychádzajú z toho že drvivá väčšina je obsiahnutá v zákone o územnom plánovaní.


„Pointa je v tom, že keby prešiel v tej podobe ako je navrhovali predchodcovia tak povoľovanie stavieb by trvalo nie 7 ale 14 rokov. Ak by sa len skopíroval, tak mestá a obce prídu o právomoc chrániť svoje územné plány a autonómnosť. Výsledkom by bola absolútna nespokojnosť obyvateľov. Ja si netrúfam, posúdiť z kancelárie čo majú a nemajú posúdiť. Preto vedieme v tomto odbornú debatu s EÚ,“ vysvetlil Taraba.


Na záver zároveň vyzval všetky podnikateľské subjekty, že ak sa stretli s nekalou praktikou pri získaní EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie) za odovzdanie podielu vo firme, aby sa obrátili na organy činné v trestnom konaní.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie