• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Matovičovo hnutie požaduje rovnaké príležitosti aj pre rómskych občanov, médiá vyzýva k zobrazeniu pozitívnych príkladov z komunity (video)

Matovičovo hnutie požaduje rovnaké príležitosti aj pre rómskych občanov, médiá vyzýva k zobrazeniu pozitívnych príkladov z komunity (video)

V slovenských školách neustále dochádza k segregácii rómskych detí, oddelenými rómskymi izbami sa segregácia prejavuje aj v zdravotníctve.

23.2.2024 (SITA.sk) - Rómovia sú rovnakou súčasťou Slovenska ako všetky iné etniká a národnosti. Preto si zaslúžia aj rovnaké príležitosti a riešenie problémov, ktorým musia čeliť. Uviedla to poslankyňa Anežka Škopová (hnutie Slovensko) na piatkovej tlačovej besede.

Pripomenula, že v slovenských školách neustále dochádza k segregácii rómskych detí. Oddelenými rómskymi izbami sa segregácia prejavuje aj v zdravotníctve. Podľa Škopovej dochádza k nerovnému prístupu pri vyšetreniach u lekára a taktiež sú im poskytované horšie služby ako ostatným pacientom.

79. výročie vraždy Rómov

Poslanec Viliam Tankó (hnutie Slovensko) zároveň poznamenal, že v piatok si pripomíname 79. výročie vraždy Rómov v Dubnici nad Váhom. Vo februári roku 1945 ich pod zámienkou prepravy do nemocnice nemeckí vojaci naložili na nákladné auto a previezli do zbrojovky, kde 26 z nich zavraždili.

"Zabili ich len preto, že boli Rómovia, len preto, že nepatrili ku komunite, o ktorej si oni mysleli, že je čistá a prínosná pre spoločnosť. Na Slovensku sme stále konfrontovaní s rasistickými a neonacistickými názormi. Rasizmus v 21. storočí v demokratickej krajine nemá miesto," dodal Tankó. Poslanec Lukáš Bužo (hnutie Slovensko) zároveň vyzval médiá, aby nezverejňovali len to, čo im "hrá do karát", ale aby písali aj o pozitívnych prípadoch z rómskej komunity.

Viaceré predbežné návrhy

Národná rada SR bude v utorok hlasovať o viacerých predložených návrhoch. Medzi nimi sa nachádza aj návrh na vydanie zákona o jednorazovom odškodnení osôb, ktoré boli sterilizované v rozpore s právom. Suma navrhovaného jednorazového odškodnenia je 10-tisíc eur.

Predkladateľmi sú poslanci hnutia Slovensko. Hnutie zákon predkladalo už v minulom volebnom období, v máji minulého roka prešiel do druhého čítania, no ďalej sa o ňom nerokovalo. Výška navrhovaného jednorazového odškodnenia sa však oproti pôvodnému návrhu zvýšila, vtedy suma činila päťtisíc eur.

"Oprávnenou osobou na účely tohto zákona je fyzická osoba, ktorá sa podrobila v období od 1. júla 1966 do 31. decembra 2004 v zdravotníckom zariadení na území Slovenskej republiky sterilizácii v rozpore s právom. O poskytnutí odškodnenia rozhoduje a odškodnenie vypláca ministerstvo," píše sa v návrhu. Cieľom je podľa navrhovateľov uzavretie tejto ľudsko-právnej a spoločenskej témy, v súvislosti s ktorou sa vláda v roku 2021 uznesením ospravedlnila za sterilizácie žien v rozpore s právom.

Uznesenie k porušovaniu základných práv a slobôd

Poslancov počas hlasovania čaká aj hlasovanie o uznesení k porušovaniu základných práv a slobôd z dôvodu rasy, farby pleti a príslušnosti k národnosti či etnickej skupine garantovaných Ústavou SR a medzinárodnými zmluvami. Predkladateľmi uznesenia sú poslanci za hnutie Slovensko.

Požadujú, aby Národná rada SR dôrazne odsúdila všetky spomínané prípady porušovania základných práv a slobôd i diskriminácie. Prijatím uznesenia má parlament vyzvať vládu na prijatie ráznych opatrení na zabezpečenie dodržiavania ústavy a medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovensko viazané. Parlament má taktiež vládu zaviazať, aby do konca tohto roku predložila Národnej rade SR správu o vykonaní krokov v tejto oblasti a taktiež o stave dodržiavania základných práv a slobôd v našej krajine.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 17. október 2024

horoskopy na dnes stvrtok 17 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Stretnete sa s človekom, ku ktorému cítite veľké sympatie. Pomôže vás priviesť na lepšie myšlienky a prebudí u vás zmysel pre humor. Doprajte si trochu rozptýlenia.

Býk 21.4. - 21.5.

Z času na čas nezaškodí nejaká zmena. Pre vás to platí dvojnásobne, pretože stereotyp vás ubíja. Dnes budete mať príležitosť, ktorú by ste nemali nechať len tak. Treba len odvahu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Bude sa vám dariť, len nezabudnite na opatrné počínanie s deťmi, partnerom alebo spoločníkom. Vzniknutý konflikt by mohol mať rozsiahle následky.

Rak 22.6. - 22.7.

Daj sa do kontaktu s osobami, ktoré myslia rovnako ako vy. Spoločne môžete veľa dosiahnuť. Spontánne nápady vyžadujú neobyčajné riešenie. Netreba sa ničoho naľakať.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie