• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Matovičovci nepresadili uznesenie k členstvu Slovenska v Európskej únii

Matovičovci nepresadili uznesenie k členstvu Slovenska v Európskej únii

Parlament by sa tiež zaviazal, že nebude podnikať žiadne kroky, ktoré by boli v rozpore s výsledkom referenda o vstupe do Únie.

7.5.2024 (SITA.sk) - Poslanci Národnej rady SR nepresadili uznesenie k členstvu Slovenska v Európskej únii (EÚ), ktoré predložili poslanci okolo Igora Matoviča (hnutie Slovensko). Jeho prijatím by sa parlament uzniesol aj naďalej podporovať členstvo Slovenska v EÚ ako suverénneho a stabilného partnera.

Ďalej by Národná rada vyhlásila, že bude podporovať rozvoj vzájomných vzťahov s Úniou, bude zodpovedným a konštruktívnym partnerom pri riešení výziev a bude rešpektovať všetky záväzky, ktoré našej krajine z členstva vyplývajú.

Potvrdenie príslušnosti k EÚ

Okrem spomínaných vyhlásení by prijatím uznesenia parlament naďalej rešpektoval rozhodnutie Slovákov vstúpiť do EÚ a zaviazal sa, že nebude podnikať žiadne kroky, ktoré by boli v rozpore s výsledkom referenda o vstupe do Únie.

„Navrhovalo sa prijatie uznesenia Národnou radou SR, ktorou v duchu zásad, na ktorých je SR postavená a ktoré presadzuje smerom dovnútra aj navonok, potvrdzuje svoju civilizačnú a hodnotovú príslušnosť k EÚ a deklaruje dôležitosť členstva v EÚ a považuje ju za svoj životný priestor," uviedli poslanci v predloženom materiáli.

Jeden z najdôležitejších krokov

Zákonodarcovia označili vstup Slovenska do EÚ za jeden z najdôležitejších krokov v ére samostatnosti našej krajiny. Dodávajú, že sa tak zlepšila životná úroveň občanov, za pozitívne pokladajú spoločný voľný trh, voľný pohyb osôb, tovaru a služieb či množstvo zahraničných investorov, ktorí vytvárajú pracovné miesta.

Slovensko dostalo oficiálne pozvanie na rokovanie o vstupe do EÚ 10. decembra 1999 vo fínskych Helsinkách. Rokovania sa oficiálne začali 15. februára roku 2000.

V polovici apríla 2003 došlo k slávnostnému podpisu Zmluvy o pristúpení k Európskej únii, avšak nasledovalo ešte referendum, v ktorom mohli občania Slovenska o vstupe do únie rozhodnúť. Uskutočnilo sa 16. a 17. mája 2003. Slovensko sa oficiálne stalo členom Európskej únie 1. mája 2004.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie