• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Matovič bude podľa Valáška ministrom pre čokoľvek, let do Moskvy búra mýty o jeho odstúpení

Matovič bude podľa Valáška ministrom pre čokoľvek, let do Moskvy búra mýty o jeho odstúpení

Let expremiéra bude mať podľa Valáška trojaký dopad na slovenskú domácu i zahraničnú politiku.

8.4.2021 (Webnoviny.sk) - Let expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO) do Moskvy „búra mýty“ o jeho odstúpení a bude mať trojaký dopad na slovenskú domácu a zahraničnú politiku. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol poslanec parlamentu, ktorý opustil stranu Za ľudí, Tomáš Valášek (nezaradený).

Zvyšuje pravdepodobnosť krízy vo vláde

Tlačový odbor ministerstva financií informoval, že Matovič sa vo štvrtok v Moskve stretne s výkonným riaditeľom Ruského fondu priamych investícií Kirillom Dmitrievom. Rokovanie sa bude týkať vakcíny Sputnik V. Cieľom pracovného stretnutia je doriešenie technických záležitostí súvisiacich s realizáciou dodávok tejto vakcíny na Slovensko.

Podľa Valáška sa Matovič mieni naďalej venovať aspoň časti tém, ktorú riešil ako premiér. „Bude akýmsi ministrom pre čokoľvek sa mu zachce a vláda Igora Matoviča ostáva vládou Igora Matoviča,“ doplnil. Cesta stavia podľa neho Za ľudí a stranu Sloboda a Solidarita (SaS) do nemožnej situácie a zvyšuje pravdepodobnosť ďalšej krízy či kolapsu vlády.

O zahraničných cestách rozhoduje vláda

„Od cesty budú chcieť dať ruky preč, ale to celkom nejde. O zahraničných cestách ministrov rozhoduje vláda. Tam síce môžu Ivan Korčok (nom. SaS), Mária Kolíková a Veronika Remišová (obe Za ľudí) zahlasovať proti, ale budú prehlasovaní. Igor Matovič letí do Moskvy aj v ich mene, či chcú, alebo nechcú,“ podotkol. Uviedol tiež, že na stredajšom rokovaní vlády tento bod na programe nebol a zrejme príde dodatočná žiadosť o schválenie cesty.

Za najdôležitejšie Valášek považuje to, ako „naloží Matovič s otázkou ruských vojsk na hranici Ukrajiny“. Pripomína, že tam letí v čase, kedy Moskva nazhromaždila najviac vojsk od intervencie na východe Ukrajiny v roku 2014.

Nemôže sa tváriť, že ho situácia na Ukrajine nezaujíma

„Za týchto okolností, keď vysoký predstaviteľ členskej krajiny Európskej únie (EÚ) a NATO navštívi Moskvu, nemôže sa tváriť, že ho dianie na Ukrajine nezaujíma,“ zdôraznil. Matovič by mal podľa neho podporiť minimálne dlhodobú slovenskú, európsku a aliančnú pozíciu, a to, že Rusko je v tomto konflikte agresorom a malo by jednotky z hranice stiahnuť a kontrolu nad hranicou navrátiť Ukrajine.

„Čokoľvek iné znamená ísť proti záujmom Slovenska. A teraz: aká je pravdepodobnosť, že Igor Matovič urobí to, čo sa od vysokého predstaviteľa západného štátu v tejto situácii očakáva?,“ pýta sa bývalý koaličný poslanec.

MINISTER PRE VŠETKO

Let Igora Matoviča do Moskvy bude mať trojaký dopad na slovenskú domácu a zahraničnú politiku.


1. Búra mýty o „odstúpení“ ex-premiéra. Oni vždy stáli na hlinených nohách, lebo minister financií je druhý najmocnejší muž vlády a cez peniaze nepriamo kontroluje iných ministrov. Ale táto cesta potvrdila, že pre ex-premiéra je aj táto dôležitá agenda len pridruženou činnosťou a mieni sa naďalej venovať aspoň časti tém, ktorú riešil ako premiér. Bude akýmsi ministrom pre čokoľvek sa mu zachce a vláda Igora Matoviča ostáva vládou Igora Matoviča.


2. Stavia Za ľudí a SaS do nemožnej situácie a zvyšuje pravdepodobnosť ďalšej krízy či kolapsu vlády. Od cesty budú chcieť dať ruky preč, ale to celkom nejde. O zahraničných cestách ministrov rozhoduje vláda (včera to na programe nebolo, tak zrejme príde dodatočná žiadosť o schválenie cesty). Tam síce môžu Ivan Korčok, Mária Kolíková a Veronika Remišová zahlasovať proti, ale budú prehlasovaní. Igor Matovič letí do Moskvy aj v ich mene, či chcú alebo nechcú.

3. To asi najdôležitejšie: ako naloží Igor Matovič s otázkou ruských vojska na hranici Ukrajiny? Letí tam v čase, kedy Moskva nazhromaždila najviac vojsk od intervencie na východe Ukrajiny v r. 2014. Za týchto okolností, keď vysoký predstaviteľ členskej krajiny EÚ a NATO navštívi Moskvu, nemôže sa tváriť, že ho dianie na Ukrajine nezaujíma. Ako minimum by mal Igor Matovič podporiť dlhodobú slovenskú, európsku a aliančnú pozíciu, že Rusko je v tomto konflikte agresorom a malo by jednotky z hranice stiahnuť a kontrolu nad hranicou navrátiť Ukrajine. Čokoľvek iné znamená ísť proti záujmom Slovenska. A teraz: aká je pravdepodobnosť, že Igor Matovič urobí to, čo sa od vysokého predstaviteľa západného štátu v tejto situácii očakáva?


EDIT: počúvam chýry, že vláda cestu neschválila, čo hodnotenie mení, ale iba čiastočne. Vláda má teda vo svojich radoch ministra, ktorý sa necíti byť viazaný rozhodnutiami vlády? A v koho mene presne teda rokuje? Tie Sputniky plánuje kúpiť ako súkromná osoba? Čím viac sa dozvedáme, tým zvláštnejšie tá cesta vyzerá.

Zdroj: Facebook Tomáš Valášek

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie