• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Mala si Ukrajina pri rozpade Sovietskeho zväzu ponechať jadrové zbrane? Nebolo to reálne, vraví univerzitný profesor

Mala si Ukrajina pri rozpade Sovietskeho zväzu ponechať jadrové zbrane? Nebolo to reálne, vraví univerzitný profesor

V kontexte ruskej vojny na Ukrajine mnohým napadlo, aký by bol scenár, ak by sa Kyjev nevzdal týchto zbraní v prospech Ruska.

18.7.2024 (SITA.sk) - V čase rozpadu Sovietskeho zväzu patrila Ukrajina medzi štáty s jadrovým arzenálom. V kontexte ruskej vojny na Ukrajine mnohým napadlo, aký by bol scenár, ak by sa Kyjev nevzdal týchto zbraní v prospech Ruska výmenou za bezpečnostné garancie, ktoré Moskva o tri desaťročia porušila.

V relácii Miroslava Wlachovského Okno do sveta na portáli sita.sk to povedal Michal Onderčo, profesor z univerzity v holandskom Rotterdame.

Veľmi problematické dedičstvo

„Sovietsky zväz mal svoje jadrové sily rozmiestnené po celom území krajiny. A nebola to len Ukrajina. Bolo to aj Bielorusko, aj Kazachstan. A Ukrajina vlastne po rozpade Sovietskeho zväzu bola krajina s tretím najväčším počtom interkontinentálnych balistických striel,“ vyhlásil Onderčo.

>>> Celý rozhovor s Michalom Onderčom

Podotkol však, že pre Ukrajinu to bolo veľmi problematické dedičstvo, a to z rôznych aspektov.

„Už po Černobyle na Ukrajine vznikol taký pocit, že tie jadrové veci, že to sú veci, ktoré tam nechávajú Rusi a že je to istý moment nejakej ruskej nadvlády. To znamená, že tam bol v rámci ukrajinskej národnej identity taký pocit, že toto je niečo, od čoho my chceme ísť preč,“ poznamenal.

Podľa Onderča boli navyše spomenuté interkontinentálne rakety kontrolované z Moskvy, čo znamená, že Kyjev nemal šancu ich kontrolovať.

Ukrajina sa vzdala aj technológií

„Ich fyzická bezpečnosť bola zabezpečená ruskými vojakmi a bolo pre mladú Ukrajinu politicky suboptimálne, povedzme to takto, mať veľký kontingent ruských vojakov na svojom území. Tie rakety bolo treba modernizovať a hlavne udržiavať. A to si vyžadovalo také investície, ktoré si Ukrajina veľmi ťažko mohla dovoliť. A preto vlastne došla k tomu rozhodnutiu, že vlastne Ukrajina sa vzdala týchto hlavíc a nosičov výmenou za bezpečnostné garancie, ktoré dostala vtedy od Ruskej federácie, USA a Veľkej Británie. Bol to aj istým spôsobom krok mladej krajiny do medzinárodného spoločenstva.“

Onderčo vraví, že pre Ukrajinu nebola realistická šanca ponechať si jadrové zbrane, lebo by nebola nikdy schopná to zaplatiť.

„Čo bolo realistické pre Ukrajinu, a čo Ukrajina nespravila, bolo ponechať si mnohé technológie. To znamená, že vytvoriť si domáci systém výroby balistických striel, ponechať si technológie na rôzne obranné technológie. A Ukrajina sa vlastne v tom období vzdala aj týchto. A jedným z dôvodov bol aj to, že vlastne neočakávala, že ich niekedy bude znova potrebovať.“

Ak by podľa Onderča Ukrajina mala domáci priemysel, ktorý by dokázal vytvárať a vyrábať rôzne druhy balistických striel, disponovala by v súčasnosti veľkou schopnosťou odporovať Rusku a možnosť odstrašiť Rusko by bola o dosť väčšia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie