• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

LGBTQ+ aktivizmus je v Putinovom Rusku považovaný za extrémizmus, najvyšší súd ho postavil mimo zákon

LGBTQ+ aktivizmus je v Putinovom Rusku považovaný za extrémizmus, najvyšší súd ho postavil mimo zákon

Pojednávanie sa uskutočnilo za zatvorenými dverami a bez prítomnosti obžalovanej strany.

30.11.2023 (SITA.sk) - Ruský najvyšší súd vo štvrtok vyhlásil LGBTQ+ aktivizmus za extrémistický a zakázal ho, čím ho v podstate postavil mimo zákon. Vyhovel tak žalobe ministerstva spravodlivosti.

Viacerí aktivisti sa snažili stať stranou v žalobe, keďže sa to týka ich práv, ale súd im to odmietol.

Úrady videli extrémistické prejavy

Ruské ministerstvo spravodlivosti podalo žalobu na najvyššom súde, aby postavilo „medzinárodné verejné hnutie“ LGBTQ+ mimo zákon ako extrémistické, v polovici novembra.

Argumentovalo, že úrady identifikovali „znaky a prejavy extrémistickej povahy“ v „činnostiach LGBT hnutia aktívneho“ v Rusku, vrátane „podnecovania sociálnych a náboženských nezhôd“.

Ostrá rana pre sužovanú komunitu

Viacerí aktivisti poukázali na to, že žaloba bola zameraná na „medzinárodné občianske hnutie LGBT“, ktoré nie je entitou, ale skôr širokou a vágnou definíciou, ktorá by ruským orgánom umožnila zakročiť proti akýmkoľvek jednotlivcom alebo skupinám považovaným za súčasť „hnutia”.

Krok súdu je najnovšou ostrou ranou proti už sužovanej komunite LGBTQ+ v čoraz konzervatívnejšej krajine, ktorej vodca Vladimir Putin z „tradičných rodinných hodnôt“ urobil základný kameň svojej vlády.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie