• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Lesný požiar pri gréckom meste Patra viedol k evakuácii detskej nemocnice aj domova dôchodcov (foto)

Lesný požiar pri gréckom meste Patra viedol k evakuácii detskej nemocnice aj domova dôchodcov (foto)

S požiarom, ktorý sa prehnal borovicovým lesom, bojuje zhruba 80 hasičov za pomoci 10 hasičských lietadiel.

9.7.2024 (SITA.sk) - Grécke úrady v utorok evakuovali detskú nemocnicu a domov dôchodcov na predmestí mesta Patra po tom, čo v oblasti vypukol lesný požiar. Hovorca hasičov Vasilis Vathrakoyiannis uviedol, že evakuácie vykonali z preventívnych dôvodov. Podľa zdravotníckych predstaviteľov evakuovali zhruba dve desiatky detí.

Vathrakoyiannis uviedol, že veľké hasičské úsilie sa ukázalo ako úspešné. Pre štátnu televíziu ERT povedal, že oheň sa rýchlo rozrástol, ale už jeho prednú časť a dynamiku dostali pod kontrolu.

[Greece] Nursing home, hospital, care facility evacuated in Patra as fire nears https://t.co/YqTEdkJcqA #ClimateChange #ClimateCrisis #ClimateEmergency #SevereWeather #Heatwave #Wildfire #Aroi #Patra #Karamandeio #Greece

— firehorse23 (@firehorse249791) July 9, 2024

V utorok horelo v Grécku aj na prinajmenšom troch ďalších miestach. Úrady varovali, že tento týždeň hrozí vysoké riziko lesných požiarov.

Minister civilnej ochrany Vassilis Kikilias vysvetlil, že pre nedostatok dažďov počas zimy v kombinácii s vysokými teplotami na jar je toto leto z hľadiska lesných požiarov najnáročnejšie za 20 rokov.

Väčšina krajiny je vystavená vysokému a veľmi vysokému riziku požiaru v dôsledku horúčav a veľmi silného vetra,“ povedal.

Počas uplynulého mesiaca podľa úradov vypuklo v Grécku takmer 1 300 lesných požiarov, čo je viac ako dvojnásobok oproti júnu 2023.

Viac k téme: Evakuácia, Lesný požiar, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk - Lesný požiar pri gréckom meste Patra viedol k evakuácii detskej nemocnice aj domova dôchodcov (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie