• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Lavrov pricestoval do Severnej Kórey, ide o najnovšiu z diplomatických aktivít medzi oboma krajinami

Lavrov pricestoval do Severnej Kórey, ide o najnovšiu z diplomatických aktivít medzi oboma krajinami

Začiatkom týždňa Lavrov sprevádzal ruského vodcu Vladimira Putina na návštevu Pekingu.

18.10.2023 (SITA.sk) - Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov prišiel v stredu do Severnej Kórey. Informovala o tom štátna tlačová agentúra Tass. Ďalšia ruská agentúra RIA Novosti uviedla, že počas jeho dvojdňovej návštevy Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) má na programe stretnutie s jeho tamojšou rezortnou kolegyňou Čche Son-hui. Naposledy bol Lavrov v Severnej Kórei v roku 2018.

Začiatkom týždňa Lavrov sprevádzal ruského vodcu Vladimira Putina na návštevu Pekingu.

Lavrovova cesta do KĽDR je najnovšia z diplomatických aktivít medzi oboma krajinami. Ruský minister obrany Sergej Šojgu už v júli navštívil Severnú Kóreu a severokórejský vodca Kim Čong-un v septembri zas cestoval do Ruska. Aj Putin dostal pozvanie do KĽDR, ale termín návštevy zatiaľ neoznámili.

Posilňovanie rusko-severokórejských vzťahov v ostatnom období vyvoláva obavy a špekulácie o tom, že by KĽDR mohla dodať Rusku vojenskú techniku a muníciu, aby doplnilo vyčerpané zásoby v dôsledku jeho vojny na Ukrajine. Biely dom v piatok uviedol, že Severná Kórea dodala Rusku viac ako 1 000 kontajnerov s vojenským materiálom a muníciou pre jeho vojnu.

Pomoc Ukrajine musí podľa Wlachovského zostať našou prioritou, cena za nečinnosť by bola privysoká

Rezignovať na všestrannú podporu nášho východného suseda by znamenalo rezignovať na základné princípy Charty OSN a medzinárodného poriadku, ako sme ho poznali pred februárom 2022.

Upozornil na to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský v diskusnom paneli o dopadoch ruskej agresie proti Ukrajine a budúcnosti Európy v pondelok na konferencii Forum 2000 v Prahe.

Medzinárodné podujatie nadväzuje na odkaz bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla podporou hodnôt demokracie a rešpektovania ľudských práv.

Cena za nečinnosť

„Otázka nestojí tak, že či je Európa pripravená čeliť hrozbe z východu, ale či si môžeme dovoliť luxus nebrániť sa proti nej. Cena za nečinnosť by bola vskutku privysoká. Pomoc Ukrajine pri obrane jej územnej celistvosti a štátnosti preto musí zostať našou strategickou prioritou,“ uviedol Wlachovský.

„Uvedomili sme si, že v týchto turbulentných časoch potrebuje Únia ešte viac spolupráce, a to aj v oblasti bezpečnosti,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Situácia na Blízkom východe

O situácii na Blízkom východe v kontexte útokov Hamasu na Izrael, migračnej situácii, regionálnej spolupráce vo formátoch V4 a S3, ale aj o povolebnom vývoji na Slovensku a v Poľsku Wlachovský diskutoval počas bilaterálneho rokovania s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Skonštatovali, že vzájomné vzťahy oboch našich krajín boli v posledných mesiacoch najlepšie a najintenzívnejšie od rozdelenia Československa.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie