• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Kvalita slovenských autoškôl je žalostne nízka, rezort pri kontrolách odhalil závažné nedostatky

Kvalita slovenských autoškôl je žalostne nízka, rezort pri kontrolách odhalil závažné nedostatky

Na základe štatistík ministerstva vnútra každý piaty vodič, ktorý spôsobí smrteľnú autonehodu, má vodičský preukaz menej ako päť rokov.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR pri kontrolách autoškôl v rokoch 2019 až 2021 zistilo závažné nedostatky. Na základe výsledkov zaslalo 187 podnetov na uloženie pokút v celkovej výške 143-tisíc eur, 57 podnetov na zrušenie inštruktorských oprávnení, 18 podnetov na zrušenie autoškôl a 33 inštruktorom nariadilo doškoľovací kurz. Informoval o tom v sobotu hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf v tlačovej správe.

Neúčasť na kurzoch

Z 36 učební, v ktorých mala práve prebiehať teória, v 31 nebol vôbec nikto a ani vo zvyšných neboli všetci účastníci kurzov, ktorí tam mali byť. Zástupcovia ministerstva dopravy skontrolovali spolu 457 žiakov autoškôl, až 352 z nich v čase kontroly nebolo v učebni aj napriek tomu, že boli zaevidovaní. Neúčasť na kurzoch tak dosiahla 77 percent.

„Kontrolóri sa zamerali aj na praktickú výuku a vozidlá autoškôl v cestnej premávke. Porušenie pravidiel zistili v 248 prípadoch z celkových 393 kontrol. Najčastejšie sa školy previnili klamlivou identifikáciou účastníka kurzu,“ uviedol Rudolf.

Išlo o 49 percent prípadov, pričom inštruktori použili vo vozidle na prihlásenie svoj token aj token žiaka a prázdne auto nechali odstavené na cvičisku.

Cieľom je skvalitniť výcvik

Nedostatočné označenie výcvikového vozidla bolo v 24 percentách zistení a výuka neprebiehala podľa osnov v deviatich percentách prípadov.


„Chceme dosiahnuť, aby sa úroveň autoškôl zdvihla a aby si vzájomne nekonkurovali tým, ku komu účastník vodičského kurzu nemusí chodiť, ale tým, kde dostane čo najkvalitnejší výcvik,“ povedal k výsledkom kontroly minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.


„Bezpečnosť je prvoradá, rezort dopravy preto bude aj naďalej pokračovať v kontrolách autoškôl,“ dodal minister.

Štatistiky hovoria za všetko

O dôležitosti kvalitnej výuky podľa rezortu dopravy svedčí aj to, že na základe štatistík ministerstva vnútra každý piaty vodič, ktorý spôsobí smrteľnú autonehodu, má vodičský preukaz menej ako päť rokov.


Rezort dopravy aj preto reagoval na nízku kvalitu autoškôl novelou zákona o autoškolách v máji 2020. Sprísnili sa podmienky na zriadenie autoškoly, jednoznačne sa upravili povinnosti inštruktora a prevádzkovateľa, a sprísnili sa sankcie. Porušovanie zákona autoškolami podľa rezortu tak je a aj naďalej bude tvrdo a spravodlivo trestané.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. apríl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak sa chcete osvedčiť aj na umeleckom poli, vystihli ste pravú chvíľu. Nebudú vám chýbať originálne nápady, ani inšpirácie. Dobré aspekty sú aj na lásku a všetko, čo súvisí s vašimi záľubami.

Býk 21.4. - 21.5.

Snažte sa presadiť svoje tvorivé možnosti a schopnosti, kým sa to ešte dá. Môžete tým veľa získať. Je najvyšší čas, aby ste prestali ťahať za kratší koniec. Máte na viac.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Mali ste nejaké nezhody v partnerskom vzťahu? Dnes sa môžu zmeniť k lepšiemu. Najbližší určite ocenia vašu ochotu a prístupnosť. Najlepšie sa budete cítiť podvečer.

Rak 22.6. - 22.7.

Všetky zmeny síce ešte nepoznáte, ale už sa im preventívne vzpierate. Nakoniec budete s nimi súhlasiť. Dôležité budú aj pre partnerské vzťahy. Opakovanie môže ísť časom na nervy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie