• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Kto získa najviac medailí na olympiáde v Paríži? Slovensko a Česko podľa predikcie nebudú ani v prvej tridsiatke

Kto získa najviac medailí na olympiáde v Paríži? Slovensko a Česko podľa predikcie nebudú ani v prvej tridsiatke

Predikcie pochádzajú z dielne spoločnosti Nielsens Gracenot e Sport.

23.7.2024 (SITA.sk) - Zatiaľ posledné olympijské hry, v ktorých Američania neovládli bilanciu krajín podľa celkového počtu medailí, boli v roku 1992 v Barcelone. Nadchádzajúce OH v Paríži opäť nebudú ten prípad. Američania získajú najviac medailí, bude ich až 112 - 39 zlatých, 32 strieborných a 41 bronzových.

Francúzi si oproti Tokiu polepšia

Číňania na druhom mieste vybojujú 86 medailí - 34 zlatých, 27 strieborných a 25 bronzových. Na treťom mieste skončia Briti so 63 medailami (17-20-26) a na štvrtom Francúzi so 60 (27-21-12).

Slovenskí ani českí športovci nebudú figurovať v najúspešnejšej tridsiatke krajín podľa počtu medailí. Tieto predikcie pochádzajú z dielne spoločnosti Nielsens Gracenot e Sports, ktorá poskytuje štatistické analýzy pre športové ligové súťaže po celom svete. Sleduje aj športy, ktoré sú súčasťou olympijských hier. Predpokladáme, že domáci Francúzi budú oveľa úspešnejší ako v minulosti a takmer strojnásobnia počet zlatých, ktoré získali pred troma rokmi v Tokiu, uviedli zostavovatelia medailovej predikcie.

V top 10 aj Nemci a Taliani

Nielsens Gracenot e Sports svoje poradie najúspešnejších zostavila nie na základe najväčšieho počtu zlatých medailí, ale do úvahy brala celkový počet cenných kovov. Inými slovami Britov zaradila pred Francúzov, hoci športovci s trikolórou by mali vybojovať o 10 zlatých medailí viac. Celkovo by však mali mať športovci z Veľkej Británie o 3 cenné kovy viac ako Francúzi. Zostávajúce poradie od piateho po desiate miesto tvoria Austrálčania s 54 medailami, Japonci (47), Taliani (46), Nemci (35), Holanďania (34) a Kórejčania (26).

USA na vrchole nie je prekvapenie

Predpoveď na vrchole s Američanmi na vrchole nie je žiadne prekvapenie. Bolo by to ôsmykrát za sebou, čo by Spojené štáty získali celkovo najviac medailí na letných hrách. V roku 1992 na OH v Barcelone bol na vrchole medailového poradia tím zložený zo športovcov bývalého Sovietskeho zväzu pod skratkou Spoločenstva nezávislých štátov. Nad Američanmi vtedy zvíťazili pomerom 112:108. Čo sa týka zisku zlatých medailí, Američania zatiaľ naposledy neboli na vrchole v Pekingu 2008. Číňania vtedy získali 51 zlatých a Američania iba 36. Pre úplnosť treba dodať, že medaily, ktoré získajú ruskí a bieloruskí športovci s povolenou účasťou na OH 2024, nebudú zarátané do žiadnej medailovej bilancie krajín. Podľa rozhodnutia MOV totiž oficiálne nebudú reprezentovať svoje krajiny, ktoré majú stopku vo väčšine športových odvetví vinou vojenskej agresie na Ukrajine.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie