• Dnes je: Štvrtok 06. júna 2024 meniny má Norbert

Kroky ministerky Dolinkovej podporujú biznisové záujmy Penty na úkor občanov Slovenska, tvrdí LOZ (foto)

Kroky ministerky Dolinkovej podporujú biznisové záujmy Penty na úkor občanov Slovenska, tvrdí LOZ (foto)

Prečo má mať národná nemocnica tak málo lôžok? Štandardné národné nemocnice v Česku, či v Poľsku majú 100 a viac lôžok.

Predstavitelia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) oboznámili verejnosť so zisteniami konfliktu záujmov na ministerstve zdravotníctva v súvislosti s výstavbou nemocnice Rázsochy.

Vyzvali predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho, aby urobil poriadok na ministerstve zdravotníctva a stopol konanie ministerky Zuzany Dolinkovej.

Podľa LOZ jej kroky podporujú biznisové záujmy Penty na úkor občanov Slovenska.

Úmyselné ovplyvňovanie

Odborári uviedli, že v riadiacom výbore analýzy je samotná firma Penta Hospitals International. Analýza výstavby nemocnice Rázsochy taktiež ukázala, že by mala mať len 578 lôžok, po prehodnotení 653. Pre porovnanie, Fakultná nemocnica Nové Zámky má 660 lôžok a Fakultná nemocnica Trnava 638 lôžok.

„Prečo má mať národná nemocnica tak málo lôžok? Štandardné národné nemocnice v Česku, či v Poľsku majú 100 a viac lôžok. Keď sa na to pozrieme bližšie, zistíme, že Nemocnica Bory patriaca Pente má 400 lôžok. Vzniká tak podozrenie, že táto analýza, ktorá odporúča novej Univerzitnej nemocnici 600 lôžok, úmyselne ovplyvňuje plán s národnou nemocnicou tak, aby neohrozovali ich podnikateľské záujmy,” uviedlo LOZ.

Žiadajú odpovede

Odborári vyzývajú ministerstvo, aby objasnilo viacero otázok. „S kým je uzatvorená „zmluva s podobným obsahom”? Kto je vôbec tá tretia strana, ktorá dostane informácie? Je vôbec možné, aby dal štát viac ako 69-tisíc eur bez DPH na analýzu, ktorú dostane aj verejnosti neznáma tretia strana? Ako je vôbec možné zabezpečiť nezávislosť, ak si túto analýzu zaplatila aj tretia strana?,” uviedol predseda LOZ Peter Visolajský.

LOZ taktiež žiada vysvetlenie, či nastala zmena a ministerstvo plánuje lokálnu mestskú či krajskú nemocnicu namiesto národnej univerzitnej nemocnice.


„Ak má byť Univerzitná nemocnica Bratislava skutočne národnou a koncovou nemocnicou a preberať najťažších pacientov z celého Slovenska, nemôže sa prispôsobovať potrebám okolitých malých nemocníc ako sú nemocnice Malacky, Skalica, Bory, či nemocnice Sv. Michala, ktoré sú uvedené v zmluve,” uviedol Visolajský.


Konflikty záujmov

LOZ upozornila na konflikty záujmov viacerých zainteresovaných osôb, ktorí sa podieľajú na realizácii národnej nemocnice a zároveň majú prepojenie na finančnú skupinu Penta. Ide napríklad o Janu Kiškovú, bývalú zamestnankyňu skupiny Penta, ktorá má dodnes na ministerstve zdravotníctva na starosti prípravu výstavby nemocnice Rázsochy ešte od roku 2017.


LOZ požaduje od ministerstva personálne vyvodenie zodpovednosti. LOZ vyzýva predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho, aby si urobil poriadok na ministerstve zdravotníctva, ktoré má na starosti jeho strana.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 6. jún 2024

horoskopy na dnes stvrtok 6 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 6. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak sa budete stále pohybovať v rovnakej spoločnosti, strácate možnosť ďalšieho rastu. Mali by ste sa snažiť rozšíriť okruh svojich známych o zaujímavých ľudí, ktorí vás budú v mnohom inšpirovať.

Býk 21.4. - 21.5.

Planéty posilnia váš vzťah k umeleckej činnosti a spoločenským aktivitám. Vzrastie aj vaša osobná príťažlivosť a túžba po zábave. Opatrne.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Prekonáte útlm a zatúžite po dobrodružstve. Vyberiete sa do spoločnosti. Možno sa dozviete niečo nepríjemné, ale zachováte si chladnú hlavu.

Rak 22.6. - 22.7.

Najlepším riešením, ako odstrániť podráždenosť, je práca spojená s fyzickou námahou. Problémy prestanú byť neriešiteľné a nájdete dosť síl v sebe, aby ste im dokázali čeliť.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 6. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie