• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Kritici Kremľa tvrdia, že Rusko prenasleduje svojich nepriateľov v zahraničí. Dôkazy svedčia o vraždách, otravách či obťažovaní

Kritici Kremľa tvrdia, že Rusko prenasleduje svojich nepriateľov v zahraničí. Dôkazy svedčia o vraždách, otravách či obťažovaní

Kremeľ síce popiera, že by prenasledoval v zahraničí svojich oponentov, no dôkazy svedčia proti Moskve.

3.5.2024 (SITA.sk) - Odporcovia ruského vodcu Vladimira Putina sa čoraz viac obávajú dlhých chápadiel ruských spravodajských služieb, a to aj v krajinách, ktoré kedysi vnímali ako bezpečné.

Prípady prenasledovania

Od vypuknutia vojny na Ukrajine sú známe viaceré prípady. Ruského pilota, ktorý vlani na Ukrajinu previezol vrtuľník Mi-8, našli mŕtveho v Španielsku. Ruského opozičného aktivistu napadli v litovskom Vilniuse, kde ho udierali kladivom a v Nemecku ochorel ruský novinár, u ktorého bolo podozrenie z otravy.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Práve sme utiekli z Ruska a mali sme ilúziu, že sme utiekli z väzenia," povedala novinárka Irina Dolininová, ktorá pracuje pre nezávislý portál Dôležité príbehy so sídlom v Prahe. Dolininová a jej kolegyňa Alesia Marochovská boli v roku 2023 obťažované, čo viedlo k obavám, že sú pod dohľadom. Dostali výhražné správy prostredníctvom komentárov na webovej stránke média a varovania, aby necestovali na konferenciu do Švédska. Vyhrážka dokonca obsahovala čísla leteniek a rezervácie hotelov.

„Bolo chybou myslieť si, že tu sme v bezpečí," povedala Dolininová pre agentúru AP.

Likvidácia oponentov Kremľa

Medzi najznámejšie prípady prenasledovania a likvidácie oponentov Kremľa patrí sovietsky revolučný disident Leon Trockij, ktorého zabili v roku 1940 v Mexiku po tom, ako ho sovietsky agent napadol cepínom, či Georgij Markov, disident pracujúci pre bulharskú verziu BBC, ktorý zomrel v roku 1978 v Londýne po bodnutí dáždnikom s otrávenou špičkou.

Británia bola miestom aj ďalších otráv, ktoré mali na svedomí Putinove bezpečnostné služby. Bývalý ruský spravodajský dôstojník Alexander Litvinenko zomrel v roku 2006 po vypití čaju s rádioaktívnym polóniom-210 a bývalý špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra v roku 2018 vážne ochoreli, ale zotavili sa po útoku nervovoparalytickou látkou zo sovietskej éry.

Bezpečnostný expert Andrej Soldatov tvrdí, že Rusko prenasleduje množstvo ľudí, aj keď mnohí „vyzerajú a znejú úplne bezvýznamne". Je to podľa neho spôsobené tým, že ruské úrady veria, že „by sa raz mohli vrátiť do krajiny a úplne ju zničiť".

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 17. október 2024

horoskopy na dnes stvrtok 17 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Stretnete sa s človekom, ku ktorému cítite veľké sympatie. Pomôže vás priviesť na lepšie myšlienky a prebudí u vás zmysel pre humor. Doprajte si trochu rozptýlenia.

Býk 21.4. - 21.5.

Z času na čas nezaškodí nejaká zmena. Pre vás to platí dvojnásobne, pretože stereotyp vás ubíja. Dnes budete mať príležitosť, ktorú by ste nemali nechať len tak. Treba len odvahu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Bude sa vám dariť, len nezabudnite na opatrné počínanie s deťmi, partnerom alebo spoločníkom. Vzniknutý konflikt by mohol mať rozsiahle následky.

Rak 22.6. - 22.7.

Daj sa do kontaktu s osobami, ktoré myslia rovnako ako vy. Spoločne môžete veľa dosiahnuť. Spontánne nápady vyžadujú neobyčajné riešenie. Netreba sa ničoho naľakať.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie