• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Komora advokátov ponúkla Úradu verejného zdravotníctva pomoc, Mikasa však žiadajú o výnimku

Komora advokátov ponúkla Úradu verejného zdravotníctva pomoc, Mikasa však žiadajú o výnimku

Za pomoc úradu nechcú žiadny honorár.

11.12.2020 (Webnoviny.sk) - Slovenská advokátska komora (SAK) ponúka Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) spoluprácu pri tvorbe legislatívnych dokumentov v súvislosti s koronakrízou. Uviedol to v liste pre ÚVZ SR predseda SAK Viliam Karas. Objasnil, že ich odborníci by mohli pomôcť s procesom prípravy a pripomienkovania kľúčových normatívnych textov nastavujúcich pravidlá v boji proti koronavírusu.

Ponuku predkladajú bez nároku na honorár a s cieľom prispieť ku kvalite tvorby noriem. Karas zároveň listom požiadal, aby mali advokáti výnimku z vyhlášky zo 7. decembra, ktorá nastavuje pravidlá karanténnych povinností po vstupe na Slovensko.

Opatrenia prijímané pod časovým stresom

Karas poznamenal, že na ÚVZ SR sú delegované úlohy v rozsahu, na ktorých plnenie je potrebné enormné nasadenie a vyťaženie všetkých kapacít úradu.

Viac o téme: Koronavírus

Týka sa to podľa neho aj koncipovania a vydávania vyhlášok, ktoré majú za cieľ chrániť životy a zdravie obyvateľov, „no zároveň vážne zasahujú do iných práv a slobôd, pričom sú prijímané pod obrovským časovým stresom". „Legislatíva s tak vážnymi dosahmi býva spravidla predmetom niekoľkomesačných príprav, do ktorých sú zapojené celé legislatívne odbory a ďalšie subjekty legislatívneho procesu s potrebným administratívnym aparátom vrátane Legislatívnej rady vlády SR či parlamentných výborov. V prípade formulovania textov vyhlášok ÚVZ SR, ktoré sú dnes jedným z najdôležitejších prameňov práva upravujúcich každodenný život miliónov ľudí, takáto podpora inštitúcií zjavne chýba,“ konštatoval.

Hrozí narušenie súdneho konania

Karas je zároveň presvedčený, že nastavenie boja proti pandémii musí byť výsledkom odborného konsenzu epidemiológov, lekárov ako aj odborníkov z ďalších odvetví.

Predseda SAK v liste hlavného hygienika Jána Mikasa žiada o výnimku pre advokátov ako osoby zabezpečujúce zo zákona nevyhnutnú súčinnosť pri zabezpečení práva na spravodlivý súdny proces pri karanténnych povinnostiach po vstupe na Slovensko.

Vysvetľuje, že advokáti zaisťujú právo na spravodlivý súdny proces a v konkrétnej situácii ich neprítomnosť môže zmariť možnosť súdneho konania. Karas podotkol, že advokáciu totiž vykonávajú často aj cezhranične.

Viac k téme: Koronavírus, právna pomoc

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie