• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Klimatické zmeny môžu výrazne zhoršiť turbulencie počas letov

Klimatické zmeny môžu výrazne zhoršiť turbulencie počas letov

Klimatické zmeny sa zintenzívňujú a menia atmosférické podmienky na celom svete, čo má priamy dopad na výskyt a intenzitu turbulencií.

V posledných rokoch sa čoraz viac diskutuje o dopadoch klimatických zmien na naše každodenné životy, ale menej známym, no významným dôsledkom sú zvýšené turbulencie, ktoré zažívajú cestujúci počas letov. S rastúcimi teplotami a zmenami v atmosfére sa piloti a vedci pripravujú na náročnejšie podmienky v oblasti letectva.

Čo sú to turbulencie?

Turbulencia je jav charakterizovaný nepravidelným a chaotickým pohybom vzduchu. Vyskytuje sa zvyčajne počas letu lietadlom a môže byť spôsobený rôznymi atmosférickými faktormi. Jedným z nich je vertikálne prúdenie vzduchu spôsobené termálnymi rozdielmi na povrchu Zeme.

Turbulencie môžu tiež vznikať pri stretávaní rýchlych vzdušných prúdov, známych ako jet streams, alebo keď sa vzdušné masy pohybujú rôznymi rýchlosťami v rôznych výškach. Okrem toho môžu byť vyvolané geografickými prekážkami, ako sú hory, ktoré narušujú prúdenie vzduchu, alebo atmosférickými poruchami ako búrky. Turbulencia sa považuje za normálny fenomén v letectve, no môže spôsobiť nepohodlie pre cestujúcich a posádku.

Vplyv klimatických zmien na turbulencie

Klimatické zmeny sa zintenzívňujú a menia atmosférické podmienky na celom svete, čo má priamy dopad na výskyt a intenzitu turbulencií. Zvýšené teploty otepľujú atmosféru, čo spôsobuje väčšiu nestabilitu vzdušných prúdov. Taktiež zvyšovanie úrovne oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov vedie k zosilneniu a zmenám prúdenia v jet streams – rýchlych vzdušných prúdoch vo veľkej výške, ktoré sú kľúčové pre plánovanie letových trás.

Podľa štúdií môže dôjsť k zvýšeniu výskytu silných turbulencií až o 10 až 40 percent v dôsledku klimatických zmien. Tento jav je obzvlášť zreteľný nad Atlantickým oceánom, kde mnohé transatlantické lety môžu byť vystavené zvýšenému riziku turbulencií.

Dopady na bezpečnosť a pohodlie cestujúcich

Pre cestujúcich to znamená nielen zvýšené riziko nepríjemných zážitkov počas letu, ale aj potenciálne zvýšené riziko zranení spôsobených náhlymi pohybmi lietadla. Lietadlá sú navrhnuté tak, aby vydržali extrémne turbulencie, no cestujúci, ktorí nie sú správne pripútaní, môžu utrpieť vážne zranenia.

Najlepší spôsob, ako minimalizovať riziko zranenia v dôsledku turbulencií, je mať počas sedenia vždy zapnutý bezpečnostný pás. Letušky sú však tomuto riziku vystavené viac ako cestujúci a utrpia približne 80 % všetkých zranení spôsobených turbulenciami.

Ako sa letectvo prispôsobuje ?

Letecké spoločnosti a piloti sa musia prispôsobiť novým skutočnostiam a zlepšovať svoje metódy predpovedania a zvládania turbulencií. Využívajú pokročilé meteorologické nástroje a simulácie, aby lepšie predpovedali a navigovali cez oblasti, kde sú turbulencie pravdepodobnejšie. Taktiež sa zavádzajú nové protokoly pre posádky, ako napríklad častejšie používanie pásu pohotovosti a zlepšené informovanie cestujúcich o potenciálnych rizikách.


Americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy NTSB usporiadal v roku 2021 verejné zasadnutie o turbulenciách, na ktorom bolo navrhnutých niekoľko prísnejších pravidiel, ako je zapínanie bezpečnostných pásov pre cestujúcich aj pre palubný personál, keď lietadlo letí v blízkosti búrok.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie