• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Ivan Korčok vyhral v šiestich krajských mestách, Peter Pellegrini si získal voličov v Žiline a v Nitre

Ivan Korčok vyhral v šiestich krajských mestách, Peter Pellegrini si získal voličov v Žiline a v Nitre

Najsilnejšiu podporu získal Korčok v Bratislave.

24.3.2024 (SITA.sk) - V prvom kole prezidentských volieb podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazil Ivan Korčok v šiestich z ôsmich krajských miest. Jednoznačne silnú podporu získal v Bratislave, Košiciach, Prešove, Banskej Bystrici a v Trnave. Tesne si pripísal víťazstvo v Trenčíne.

Jeho hlavný protikandidát Peter Pellegrini zvíťazil len v dvoch krajských mestách, a to v Žiline a v Nitre.

Výsledky z Bratislavy a Košíc

V Bratislave s vysokým náskokom zvíťazil Ivan Korčok, keď ho zakrúžkovalo 65,67 % oprávnených voličov. Petrovi Pellegrinimu dalo svoj hlas 21,23 % voličov v hlavnom meste.

Viac o téme: Prezidentské voľby na Slovensku 2024

Nad 50 percent získal Ivan Korčok aj v Košiciach, konkrétne 55,37 %. Druhý z favoritov získal v najväčšom meste na východe krajiny 27,44 % platných hlasov voličov.

Tretí najvyšší počet v Banskej Bystrici

Tretí najvyšší percentuálny počet krúžkov získal celoslovenský víťaz prezidentských volieb v prvom kole v Banskej Bystrici (46,61 %). Pellegrini získal v tomto meste 38,98 %.

Takmer 46 percent si pripísal Korčok v Prešove, Pellegrini tu získal o desať percent hlasov menej, zhruba 35 %.

Posledným krajským mestom s výrazným víťazstvom Ivana Korčoka je Trnava, kde získal podporu 44,47 %. Petra Pellegriniho v Trnave volilo 37,13 %. O necelé tri percentá vyhral Ivan Korčok (41,96 %) nad svojim súperom Petrom Pellegrinim (39,22 %) v Trenčíne. Ani v jednom krajskom meste však Peter Pellegrini nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov, v oboch mestách bolo víťazstvo veľmi tesné.

Nad 40 % získali v Nitre a Žiline

V Nitre získal Pellegrini 46,61 % a v Žiline 41,18 %. Nad štyridsať percent si pripísal v oboch krajských mestách aj víťaz prvého kola prezidentských volieb. V Žiline Ivana Korčoka krúžkovalo 40,40 % oprávnených voličov a v Nitre 40,31 %.

Oficiálne výsledky zverejní Štatistický úrad SR (ŠÚ) v nedeľu 24. marca okolo obeda.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie