• Dnes je: Pondelok 20. mája 2024 meniny má Bernard

Inštitút ľudských práv podal trestné oznámenie na žilinskú nemocnicu, Hellebrandt vraj zákon neporušil

Inštitút ľudských práv podal trestné oznámenie na žilinskú nemocnicu, Hellebrandt vraj zákon neporušil

IĽP považuje správanie nemocnice za neakceptovateľné, neprofesionálne a domnieva sa, že aj protizákonné.

Inštitút ľudských práv (IĽP) v piatok podal na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Žilina. Dôvodom sú medializované informácie o zdravotnom stave Tomáša Hellebrandta (PS), ktorý sa vzdal mandátu poslanca.

Ako inštitút spresnil, niekto z nemocnice vyzradil citlivú osobnú informáciu, ktorá sa následne stala súčasťou súboja politických strán.

Zdravotnícky personál sa má chrániť

Zdravotnícky personál pritom musí vedieť, že je rozdiel medzi pacientom infekčným a neinfekčným. Legislatíva hovorí, že pacient má povinnosť správať sa tak, aby nešíril infekciu, nič viac," vysvetlil IĽP s tým, že zdravotnícky personál má povinnosť sa chrániť.

Je to bežná súčasť ich práce, že prichádzajú do styku s chorými ľuďmi, od ktorých sa nechcú nakaziť. Svojim správaním však táto nemocnica poškodzuje dobré meno celého zdravotníctva a prispieva k stigmatizácii a diskriminácii. Navyše, za celou touto kauzou cítiť aj homofóbiu,” vyhlásil riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher a dodal, že už aj viacerí lekári na sociálnych sieťach vyjadrili nesúhlas s postupom nemocnice a uistili verejnosť, že toto nie je bežná prax.

Hellebrandt neporušil zákon

Trestný zákon v rámci trestných činov ohrozujúcich život alebo zdravie hovorí, že trestného činu sa dopustí ten, kto iného úmyselne alebo nedbanlivostne vydá do nebezpečenstva nákazy vírusom ľudskej imunodeficiencie," priblížil Weisenbacher. Právnik IĽP Daniel Grejták pochybuje, že sa Hellebrandt dopustil porušenia zákona, a to ani na úrovni priestupku.

Trestné oznámenie nemocnice považujem za účelové a postavené na insitnom výklade práva," vyhlásil Grejták, ktorý porušenie zákona vidí, naopak, na strane zdravotníckeho zariadenia a jeho personálu. „Zdravotnícki pracovníci majú zákonnú povinnosť dodržiavať etický kódex a mlčanlivosť,“ uzavrel právnik.

Hellebrandt čelí trestnému oznámeniu žilinskej nemocnice pre utajenie nákazlivého ochorenia. Poslanec sa vzdal svojho mandátu z dôvodu vyvodenia osobnej zodpovednosti za pochybenie pri informovaní lekárov v žilinskej nemocnici. Predseda PS Michal Šimečka v tejto súvislosti informoval, že o podaní trestného oznámenia na Hellebrandta nemal on ani samotný poslanec žiadnu vedomosť.

Dozvedeli sme sa to z verejného statusu Roberta Fica. Toto je niečo, čo mňa veľmi znepokojuje – odkiaľ má predseda vlády takúto informáciu, ako ňou disponuje a obávam sa, že to vzbudzuje aj obavu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa,“ povedal Šimečka.

Hellebrandt sa vyjadril, že pri svojom pobyte v nemocnici lekárov neupovedomil o svojej diagnóze a neurobil tak zo strachu, že sa táto informácia dostane na verejnosť a stane sa prostriedkom politického boja. Ako vysvetlil, so svojím ochorením žije už viac ako 15 rokov, berie lieky a pravidelne chodí v zahraničí na kontroly a liečbu, vďaka čomu nie je infekčný, a teda nepredstavuje žiadne ohrozenie pre iných ľudí.

Keďže nepredstavujem ohrozenie pre verejné zdravie, netušil som, že moju diagnózu musím niekde aktívne hlásiť. Akokoľvek, neznalosť práva neospravedlňuje a je iba mojou chybou, že som sa neoboznámil so slovenskými pravidlami predtým, ako som sa sem vrátil. Svojej chyby som si vedomý, a preto som odstúpil,“ uzavrel Hellebrandt.

Šokujúce zistenie, prečo sa Hellebrandt nečakane vzdal mandátu. Je za tým nepríjemný incident v nemocnici a trestné oznámenie?

Poslanec parlametu z Progresívneho Slovenska Tomáš Hellebrandt nečakane oznámil, že sa vzdáva mandátu. Odvolával sa na osobné dôvody, no aktuálne vyplávali nové informácie v súvislosti s jeho odchodom z parlamentu.

Na kauzu upozornil Fico

Na možnú nepríjemnú kauzu okolo Hellebrandta, kvôli ktorému sa musel vzdať poslaneckého mandátu, upozornil predseda vlády SR Robert Fico na sociálnej sieti. „Progresívne Slovensko by malo vysvetliť vzdanie sa mandátu poslanca NR SR Hellebrandta,“ píše v úvode svojho príspevku Fico.


„Progresívne Slovensko by malo vysvetliť, či vzdanie sa mandátu poslanca NR SR Hellebrandta súvisí s incidentom v nemocnici, pre ktorý na neho nemocnica podala trestné oznámenie,“ žiadal ďalej predseda vlády.

Zatajil nákazlivé ochorenie

Podľa informácií PLUS 7 Dní na Hellebrandta podala trestné oznámenie Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina a to z dôvodu šírenia nebezpečnej choroby. Politik Progresívneho Slovenska totiž pri zákroku v nemocnici neuviedol, že trpí nákazlivým ochorením a tak sa utajením tejto informácie dopustil vážneho ohrozenia života a zdravia pracovníkov nemocnice.

Hellebrandt do Národnej rady SR kandidoval z 25. miesta a bol členom parlamentného výboru pre financie a rozpočet. V pléne Národnej rady ho má nahradiť jeho náhradník Richard Dubovický, ktorý zloží poslanecký sľub pravdepodobne vo štvrtok 8. februára.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 19. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 19 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte sťažené podmienky? Môžete za ne i vy. Zdá sa, že to preháňate so skromnosťou. Ak sa rozhodnete pre razantnejší postup, nezabudnite na toleranciu. Vyplatí sa vám to.

Býk 21.4. - 21.5.

Kozmické priestory vyžarujú potrebnú energiu pre vaše upokojenie. Máte šancu vyriešiť všetky nepríjemnosti spojené s prácou i súkromným životom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes vám práce neubudne. Budete zahĺbení len do svojich citových problémov. Konajte ohľaduplne, ak vás priateľ požiada o pomoc.

Rak 22.6. - 22.7.

Sústreďte sa na pracovné záležitosti. Vyplatili ste všetky dlžoby? V citových veciach nepodliehajte tak ľahkovernosti, urobte si menšiu bilanciu.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie