• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Idem z procedúry na procedúru a medzitým odvolím. Ľudia majú radosť z možnosti hlasovať priamo v kúpeľoch (video+foto)

Idem z procedúry na procedúru a medzitým odvolím. Ľudia majú radosť z možnosti hlasovať priamo v kúpeľoch (video+foto)

Na volebný okrsok sa v hoteli zmenila spoločenská miestnosť.

8.6.2024 (SITA.sk) - Voľby do Európskeho parlamentu sa o 7:00 začali aj v Bardejovských Kúpeľoch. Volebnú miestnosť, ktorú v prevažnej miere využívajú najmä kúpeľní hostia, otvorili v hoteli Ozón. Ako agentúru SITA informovala predsedníčka miestnej okrskovej volebnej komisie Mária Hankovská, ide o 21. okrsok mesta Bardejov.

Hlasovanie v spoločenskej miestnosti

„Je tu zapísaných 228 trvalých voličov a chodia k nám aj kúpeľní hostia. Za prvú hodinu odvolili najmä kúpeľní hostia, iba traja boli domáci. Hlasujúcich na volebné preukazy už máme cez 25. Priebeh je zatiaľ pokojný," bilancovala Hankovská.

Oproti druhému kolu prezidentských volieb, keď pred volebnou miestnosťou stáli ľudia už pred jej otvorením, je podľa nej zatiaľ záujem o eurovoľby nižší. „Voličov je pomenej, ale uvidíme, ako sa to vyvinie počas dňa. Očakávame 30- až 40-percentnú účasť,“ prognózuje predsedníčka komisie, podľa ktorej hostia možnosť voliť priamo v kúpeľoch oceňujú. „Inak by asi voliť nemohli. Aj my sme radi, že sa ľudia môžu vyjadriť k týmto ´európskym´ voľbám,“ dodala Hankovská.

Kúpeľní hostia majú radosť

Vo volebnej miestnosti sa tak tvorili menšie rady čakajúcich. „Veľmi sa tešíme, že volebná miestnosť je priamo v kúpeľoch a netreba chodiť do mesta a voliť môžeme priamo tu. Ja chodím na voľby bežne medzi prvými a potom sledujem, ako to celé dopadne," uviedla Anna Ondušková z Michaloviec, ktorá si vybavila hlasovací preukaz, aby mohla voliť aj mimo miesta trvalého pobytu.

„Veľmi mi záleží na tom, kam sa bude uberať naša republika a spravovanie našej krajiny. Verím, že sa do Európskeho parlamentu dostanú správni ľudia, aby sme sa tu na Slovensku cítili bezpečne a dobre," zdôvodnila svoju účasť na eurovoľbách.

Pravidelnou účastníčkou volieb je aj 72-ročná Anna Ručková, ktorá do kúpeľov prišla z okresu Nové Zámky. „Na voľby chodím stále, ani jedny som nevynechala. Tieto voľby považujem za dôležité, lebo Slovensko je taký malý štát, že v Európskom parlamente potrebuje silných zástupcov, aby nás tam ´neudupali´ silné štáty," uviedla Ručková.

Ocenila možnosť voľby priamo v kúpeľnom zariadení, kde je ubytovaná. „Bála som sa, lebo minule sme boli v Tatrách a hľadali sme volebné miestnosti a ledva sme ich našli. Toto je ale vynikajúce, rovno idem z procedúry na procedúru a medzi tým som navštívila volebnú miestnosť," vysvetlila. Kapacita ubytovania v Bardejovských kúpeľoch je 1 112 lôžok.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie