• Dnes je: Nedeľa 23. júna 2024 meniny má Sidónia

Hrozí Slovensku autonómia maďarskej menšiny? Politický komentátor si posvietil na volebný program Aliancie

Hrozí Slovensku autonómia maďarskej menšiny? Politický komentátor si posvietil na volebný program Aliancie

Predseda strany Aliancia Krisztián Forró.

Strana Aliancia – Szövetség zverejnila vo štvrtok 27. júla svoj volebný program, v ktorom má veľké plány s územnou reorganizáciou Slovenska. Tá by bola v prospech maďarskej menšiny a tiež by mala väčšie práva.

Informovala o tom TV JOJ na svojom webe Noviny.sk, ktorá oslovila aj politického komentátora. Podľa neho ide o ústretový krok voči Viktorovi Orbánovi, ktorý v uplynulých dňoch hovoril o Slovensku ako o „odtrhnutom území“.

Presadzovanie nacionalistických záujmov

„Vytvorenie samostatnej maďarskej župy, zavedenie maďarčiny ako jazyka, cirkevná provincia. Predpokladám, že aj v Aliancii si uvedomujú, že toto nie je pre slovenského občana maďarskej národnosti príťažlivý koncept,“ uviedol politický komentáror Arpád Soltész.

Zároveň dodal, že Orbán zrejme očakáva od strany, ktorá je jeho strategickým partnerom, presadzovanie nacionalistických záujmov.


Prerozdelenie regiónov

Mimoparlamentná strana sa však bráni a hovorí, že im ide len o logické prerozdelenie regiónov. Oponujú napríklad Záhorákmi a Liptákmi, ktorí sú podelení medzi viaceré kraje.


„Administratívne členenie musí vychádzať z prirodzených regiónov. V jednotlivých regiónoch je nárečie, ale aj jazyk menšiny smerodajným údajom,“ povedal Péter Őry, člen predsedníctva strany Aliancia – Szövetség.


Róbert Králik, kandidát na poslanca za stranu Aliancia a tiež jej tlačový tajomník, si pod tým predstavuje niečo iné. „Čo je najdôležitejšie, obsahuje aj vybojovanie autonómie (samozrejme inak povedané, ale nazvime to pravým menom),“ vysvetlil.

Chcú zahrať na maďarskú kartu

Predseda strany Most-Híd 2023 László Sólymos na margo toho povedal, že „po našom odchode zmenili rétoriku, ktorá je miestami porovnateľná s vyjadreniami nacionalistov na slovenskej strane.“ Hoci stále ide o citlivú tému, vzplanutie nacionalistických vášní sa neočakáva.


Politický komentátor za tým vidí, že obdivovatelia Orbánovej politiky chcú zahrať na maďarskú kartu, ale nemôžu si to dovoliť. „Dostávajú sa do chúlostivej situácie. Slovenských Maďarov zaujíma hlavne to, ako vyzerá južné Slovensko z hľadiska infraštruktúry, investícií,“ dodal Arpád Soltész.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 23. jún 2024

horoskopy na dnes nedelu 23 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 23. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Úlohy sa stanú pre vás neprehľadné. Zapríčiníte si to však len vy, lebo naďalej otáľate s riešením. Popoludní sa konečne pozriete na nejaký problém s odstupom.

Býk 21.4. - 21.5.

Chceli by ste zabrániť ďalšiemu vývoju istej situácie, pritom sa však môžete dostať do nepríjemného položenia sami. Nezahatajte si cestu späť, aby ste mali v prípade potreby kde cúvnuť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Napriek menším nedorozumeniam i stresom dokážete nemožné. Stačí, aby ste sa len trochu ovládali. Informácie, ktoré získate, sa vám podarí výhodne využiť.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaše činy súvisiace so vzťahmi budú mimoriadne úspešné. V zamestnaní sa vám núka vynikajúca ponuka. Mali by ste sa do nej pustiť z plných síl.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 23. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie