• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Hromadné podujatia budú od pondelka bez obmedzení, pre organizovaných športovcov začne platiť predkoronový režim

Hromadné podujatia budú od pondelka bez obmedzení, pre organizovaných športovcov začne platiť predkoronový režim

Ministerstvo pripomenulo, že zo všetkých opatrení zostala naďalej len povinnosť nosiť respirátory na hromadných podujatiach a v interiéroch.

Od pondelka už budú hromadné podujatia bez obmedzení. Rozhodla o tom v stredu vláda. Rušia sa aj obmedzenia prevádzkových hodín. Eliminuje sa tak väčšina protiepidemických opatrení a vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR.

Povinnosť nosenia respirátorov však ostáva zachovaná. Rušenie opatrení na hromadných podujatiach sa malo uskutočniť až koncom marca.

„Aktuálna epidemická situácia je charakterizovaná poklesom v počtoch prípadov naprieč vekovými skupinami, ako aj stabilizáciou situácie v zdravotníckych zariadeniach.

Pristupujeme preto k úprave harmonogramu uvoľňovania opatrení. Epidemickú situáciu ďalej pozorne monitorujeme a operatívne pristúpime k prípadnej potrebe úpravy opatrení pri zhoršení či zlepšení epidemickej situácie,“ konštatovalo ministerstvo zdravotníctva.

Športovanie v predkoronovom režime

Organizovaní športovci budú môcť od 14. marca opäť športovať v predkoronovom režime. Vláda SR totiž v stredu odsúhlasila uvoľnenie opatrení v súvislosti s pandémiou.

Odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR priblížil, že uvoľnením sa rušia posledné obmedzenia, ktorými boli maximálny počet 100 športovcov na hromadnom podujatí (napríklad tréning, beh, zápas) a maximálne jedna osoba na 15 m2 vo fitnescentre. Športovci nebudú musieť riešiť ani komplikovanú logistiku, nakoľko obmedzenia končia aj v doprave a ubytovaní.

Šport sa dostáva opäť do starých koľají

„Som rád, že sa organizovaný šport dostáva opäť do starých koľaj,“ podotkol štátny tajomník pre šport Ivan Husár a zhodnotil, že išlo o veľmi náročné obdobie pre kluby, športovcov i rodičov. Verí, že z najhoršieho sú vonku. Husár zároveň všetkých vyzval, aby aj naďalej dbali na zvýšenú opatrnosť a hygienu.


Ministerstvo pripomenulo, že zo všetkých opatrení zostala naďalej len povinnosť nosiť respirátory na hromadných podujatiach a v interiéroch.

Dokedy ešte budeme nosiť respirátory? Odborníci majú jeden odhad

Povinné nosenie respirátorov by sa mohlo zrušiť najskôr koncom marca. Ide o jediné protiepidemické opatrenie, ktoré bude ešte po pondelku 14. marca na Slovensku platiť.

Viac o téme: Koronavírus

Ako uviedol po stredajšom rokovaní vlády riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík, ministerstvo bude pozorne sledovať vývoj šírenia koronavírusu a následne rozhodne, kedy by sa mohlo definitívne zrušiť povinné rušenie rúšok či respirátorov.

Od pondelka už nebudú musieť nosiť respirátory počas vysielania moderátori v televíziách, či respondenti na tlačových konferenciách.

Od pondelka už budú hromadné podujatia bez obmedzení. Vláda taktiež v stredu rozhodla o zrušení aj obmedzení prevádzkových hodín. Na hraniciach sa už nebudeme musieť preukazovať PCR testom, keď prichádzame z niektorých tretích krajín.

Eliminuje sa tak väčšina protiepidemických opatrení a vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR. Vyhlášky majú hygienici pripraviť už vo štvrtok.

Rakúsko upustilo od povinného očkovania proti koronavírusu, odborníci situáciu opäť prehodnotia v júni

Rakúska vláda nezačne vynucovať povinné očkovanie proti koronavírusu u dospelých obyvateľov od polovice marca, ako plánovala.

Viac o téme: Koronavírus

Verejnoprávny vysielateľ ORF informoval, že sa v stredu vyjadrila, že povinné očkovanie pozastavujú, pretože ho v súčasnosti nie je potrebné vynucovať. Výbor odborníkov prehodnotí situáciu v polovici júna.

Povinné očkovanie pre ľudí vo veku 18 rokov a viac uzákonili v Rakúsku vo februári, pričom za jeho nedodržanie stanovili pokuty od 600 do 3 600 eur.

Viac o téme: Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku

Opatrenie vláda avizovala už v novembri, v čase, keď nárast šírenia variantu koronavírusu delta viedol k zavedeniu lockdownu, no odvtedy sa jeho naliehavosť vytratila.

Posilňujúce dávky vakcín proti COVID-19 sú naďalej potrebné, tvrdí skupina odborníkov z WHO

Skupina odborníkov, ktorú zvolala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), v utorok uviedla, že „silne podporuje naliehavý a široký prístup“ k posilňujúcim dávkam vakcín proti ochoreniu COVID-19.

WHO vo vyhlásení informovala, že jej odborná skupina dospela k záveru, že v čase, keď vo svete koluje vysoko nákazlivý variant koronavírusu omikron, očkovanie schválenými vakcínami poskytuje vysokú úroveň ochrany proti vážnemu priebehu ochorenia a úmrtiu v dôsledku nákazy.

Dôležité pre ohrozených ľudí

Očkovanie, vrátane posilňujúcich dávok, je podľa odborníkov obzvlášť dôležité pre ľudí, ktorým hrozí závažné ochorenie.

Vyhlásenie odbornej skupiny mení doterajší postoj WHO, ktorá trvala na tom, že posilňujúce dávky nie sú potrebné a prispievajú k vakcínovej nerovnosti vo svete.

Omikron naďalej monitorujú

WHO uviedla, že pokračuje v monitorovaní globálneho šírenia omikronu vrátane jeho subvariantu BA.2, pri ktorom je zdokumentované, že opätovne infikoval niektorých ľudí po prvom prípade nákazy omikronom. Výskum o jeho závažnosti je zmiešaný, ale zdá sa, že vakcíny sú proti nemu účinné.


Keďže sú však doterajšie vakcíny založené na kmeni koronavírusu, ktorý po prvý raz zaznamenali v čínskom Wu-chane pred tromi rokmi, a vírus sa neprestajne vyvíja, WHO poznamenala, že je veľmi pravdepodobné, že súčasné vakcíny bude potrebné upraviť.

Koronavírus na Slovensku slabne, epidemická situácia sa vyvíja naďalej pozitívne

Epidemická situácia sa na Slovensku vyvíja pozitívne. Ako po stredajšom rokovaní vlády uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík, denne pribúda okolo 13-tisíc prípadov, zastavil sa rast počtu hospitalizácií a klesá aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii.

Ako ďalej zdôraznil, pokles je viditeľný naprieč celým Slovenskom. „Ešte v ôsmich okresoch dochádza k rastu prípadov, ale v 61 okresoch je pokles viac ako 10 percent,“ priblížil Mišík.


Zlepšenie situácie pritom Ministerstvo zdravotníctva SR eviduje pri všetkých vekových kategóriách, teda aj pri ľuďoch nad 60 rokov. Pozitívne správy prichádzajú aj v rámci výjazdov záchraniek k pacientom s ochorením COVID-19.


„Prvýkrát v rámci vlny omikron vidíme pokles počtu výjazdov záchraniek, za uplynulý týždeň ich bolo menej ako 1 800,“ uviedol Mišík. Mierny nárast je ešte v Trnavskom kraji, všade inde zaznamenal rezort pokles alebo stabilný počet.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie