• Dnes je: Nedeľa 16. júna 2024 meniny má Blanka

Hokejové To fakt?: Kanaďania sú najčastejší súper Slovákov vo štvrťfinále a bilancia je vyrovnaná

Hokejové To fakt?: Kanaďania sú najčastejší súper Slovákov vo štvrťfinále a bilancia je vyrovnaná

Celkovo zatiaľ slovenské tímy pretavili dvanásť štvrťfinálových účastí na päť postupov do semifinále.

22.5.2024 (SITA.sk) - Slovenskí hokejoví reprezentanti sa od zavedenia štvrťfinále v roku 2000 predstavia v tejto fáze majstrovstiev sveta po trinásty raz. Pri uplynulých dvanástich účastiach vo štvrťfinále sa Slováci až šesťkrát stretli so zámorskými súpermi - Kanaďanmi alebo Američanmi.

Slovensko vs. Kanada 2:2

Najčastejším súperom slovenských výberov vo štvrťfinále MS je bezkonkurenčne Kanada. Slováci nastúpia proti „javorovým listom“ v boji o postup do semifinále už po piaty raz, pričom doterajšia štvrťfinálová bilancia na MS je momentálne vyrovnaná - 2:2.

Slováci vyradili Kanaďanov v pamätnej štvrťfinálovej bitke (3:2) počas cesty za historickým zlatom na MS 2002 aj o desať rokov neskôr (4:3). Naopak, Kanaďania boli úspešnejší v rokoch 2005 a 2006, keď triumfovali 5:4, resp. 4:1.

Ďalší súperi Slovenska vo štvrťfinále

Vo štvrťfinále sa v minulosti Slováci stretli dvakrát aj s ďalším tímom spoza Atlantiku - výberom Spojených štátov amerických.

V roku 2000 slovenské mužstvo zvíťazilo 4:1 a zaznamenalo vtedy premiérový postup do semifinále MS, ktorý nakoniec korunovalo ziskom striebra. Pred tromi rokmi zasa Američania zahatali Slovákom cestu do semifinále, keď triumfovali 6:1.

Dvakrát sa Slováci vo štvrťfinále stretli aj so Švajčiarmi a Fínmi, raz nastúpili proti Čechom a Švédom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Progresívne Slovensko chce pomôcť mladým ľuďom, navrhuje zaviesť platené študentské stáže

progresivne slovensko chce pomoct mladym ludom navrhuje zaviest platene studentske staze

16.6.2024 (SITA.sk) - Progresívne Slovensko chce zaviesť platené študentské stáže. Novú dohodu o študentskej stáži chcú zaviesť poslankyňa Beáta Jurík a poslanec Dávid Dej z klubu Progresívne Slovensko (PS) v rámci svojej novely Zákonníka práce, ktorú predložili do parlamentu.

Takáto právna úprava zabezpečí podľa predkladateľov adekvátnu finančnú odmenu študentom a študentkám stredných a vysokých škôl, ktorí vykonávajú popri svojom štúdiu stáž ako prípravu na výkon budúceho povolania. Jurík a Dej chcú presadiť, aby každý študent za svoju prácu dostal finančné ohodnotenie, ktoré mu zabezpečí dôstojný život popri štúdiu.

Uzatváranie dohôd o študentskej stáži

Navrhovaná právna úprava bude rozlišovať medzi zamestnávateľmi a ich povinnosťami podľa toho, či sa jedná o štátne inštitúcie, alebo iného zamestnávateľa.

Zo žiadostí, ktoré sme ešte v roku 2023 rozposlali ministerstvám a ďalším štátnym orgánom vyplýva, že žiaden z nich študentov a študentky za ich prácu finančne neodmeňoval. V prípade, že stáže pre študentstvo ponúkajú, jednalo sa teda výlučne o neplatené," uvádzajú poslanci v návrhu zákona.

Preto navrhujú, aby mal štát povinnosť uzatvárať dohody o študentskej stáži, a teda finančne ohodnocovať osoby, ktoré pracujú na ministerstvách, v orgánoch štátnej správy a vôbec vo všetkých jeho zložkách. Štát podľa PS nesmie využívať bezplatnú pracovnú silu mladých ľudí, ale je jeho povinnosťou zabezpečiť im spravodlivé a férové ohodnotenie za vykonanú prácu a dovoliť im dôstojne žiť.

Negatívny vplyv na štátny rozpočet

Návrh má negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy pre úhradu mzdových nákladov na stážistov pracujúcich vo verejných inštitúciách. V prípade, že by sa stáží zúčastnilo 500 študentov po dobu 6 mesiacov, a priemerná odmena by sa rovnala minimálnej mzde, cena práce by dosiahla výšku približne 2,8 milióna eur ročne.

V prípade iných zamestnávateľov sa navrhuje obmedziť povinnosť uzatvárať dohody o študentskej stáži presahujúcej 2 mesiace. Zamestnávateľ má možnosť uzavrieť dohodu o stáži aj na kratšiu dobu.

Cieľom je nezaťažiť súkromný sektor

Cieľom takejto úpravy je nezaťažiť súkromný sektor, posledné roky bol skúšaný niekoľkými za sebou nasledujúcimi krízami, ale aj tretí sektor, ktorý je dlhodobo finančne poddimenzovaný," píše sa v dokumente.

Predkladatelia sú presvedčení, že štát musí ísť ostatným zamestnávateľom príkladom a nevykorisťovať mladých ľudí. Zároveň sa domnievajú, že má možnosť vynaložiť potrebné financie, aby aj takto pomohol mladým ľuďom. Podľa opozičných poslancov študenti patria medzi chudobou najviac ohrozené skupiny, a pritom sú budúcnosťou našej krajiny.


Počasie