• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Hlas-SD si uvedomuje svoju úlohu v koalícii, uviedol novozvolený predseda strany Šutaj Eštok

Hlas-SD si uvedomuje svoju úlohu v koalícii, uviedol novozvolený predseda strany Šutaj Eštok

Šutaj Eštok uviedol aj, že chápe postoj svojho koaličného partnera strany Smer-SD.

2.6.2024 (SITA.sk) - Strana Hlas-SD si uvedomuje svoju úlohu v koalícii, uviedol predseda strany Matúš Šutaj Eštok v relácii televízie Ta3 V politike.

Novozvolený predseda strany zdôraznil, že chcú byť stabilizujúcim prvkom.

Opakovane tiež uviedol, že si ctia koaličnú zmluvu, na základe ktorej strane Hlas prináleží post predsedu parlamentu, a že na túto funkciu plánujú navrhnúť súčasného ministra investícií Richarda Rašiho (post predsedu parlamentu sa uprázdnil po tom, ako bol expredseda Hlasu Peter Pellegrini zvolený za prezidenta, o pozíciu opakovane prejavil záujem predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko, Hlas na to ale dosiaľ nepristúpil a argumentuje platnou koaličnou zmluvou – pozn. SITA).

„Vždy sa budeme baviť najprv vo vnútri koalície," zdôraznil tiež Šutaj Eštok. Predseda strany Sloboda a Solidarita Branislav Gröhling v diskusii apeloval na to, aby sa uskutočnilo stretnutie politických lídrov, na aké po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica, ktorého postrelili počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej 15. mája, vyzývali úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová i zvolený prezident Peter Pellegrini.

Šutaj Eštok v tomto smere uviedol, že chápe postoj svojho koaličného partnera strany Smer-SD, ktorý sa nechcel na stretnutí zúčastniť, kým sa nezotaví ich predseda Fico. Rovnako uviedol, že si nevie predstaviť zasadnúť si za jeden rokovací stôl s predsedom hnutia Slovensko Igorom Matovičom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie