• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Hirman víta pripomienky k zmene výberu nominantov do štátnych firiem, Sulík varuje pred trafikantmi s učňovkou

Hirman víta pripomienky k zmene výberu nominantov do štátnych firiem, Sulík varuje pred trafikantmi s učňovkou

Na kritiku Richarda Sulíka reaguje ministerstvo hospodárstva aj tým, že jeho návrh sprísňuje podmienky, ktorými sú osobnostné predpoklady uchádzača pre záruku riadneho výkonu funkcie člena predstavenstva alebo dozornej rady.

29.11.2022 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo hospodárstva SR víta všetky vecné pripomienky k zmene pravidiel pri výbere, riadení a odmeňovaní zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu. Jeho návrh v pondelok na tlačovej besede kritizovala opozičná strana Sloboda a Solidarita na čele s exministrom hospodárstva Richardom Sulíkom.

Vzdelanie ako podmienka

Rezort vo svojej reakcii uvádza, že zmenu predložilo aj na základe požiadavky Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a že o konečnej podobe návrhu rozhodne vláda. Liberáli kritizujú najmä fakt, že po novom by štátni nominanti napríklad v Slovenskom plynárenskom priemysle alebo Transpetrole nemuseli mať vysokoškolské vzdelanie II. stupňa.

Ministerstvo oponuje, že návrh definuje možnosti zastúpenia v štátnych firmách, pričom pre výkon takejto funkcie rozširuje podmienku vzdelania na úroveň najmenej úplného stredného všeobecného alebo odborného vzdelania, avšak podmienka na vzdelanie môže byť stanovená i vyššie. Tým sa umožní každému akcionárovi stanovenie podmienky vzdelania podľa špecifickej potreby a náročnosti príslušnej spoločnosti.

Zahraničná prax

Návrh však zároveň sprísňuje podmienky, ktorými sú osobnostné predpoklady uchádzača pre záruku riadneho výkonu funkcie člena predstavenstva alebo dozornej rady, ako sú samotné kvality a prax uchádzača – teda jeho doterajší život, skúsenosti, zamestnanie či iné zárobkové činnosti, ktoré opodstatňujú jeho nominovanie do orgánu spoločnosti s majetkovou účasťou štátu," zdôrazňuje rezort.

Navrhované zmeny podľa neho reflektujú i zahraničnú prax, kde sú už absolventi I. stupňa vysokých škôl akceptovaní v praxi v plnej miere na rozdiel od Slovenskej republiky, kde je výkon funkcie často podmieňovaný II. stupňom vysokej školy.

Ministerstvo hospodárstva SR predložilo návrh na zmenu Pravidiel výberu, riadenia a odmeňovania zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu do medzirezortného pripomienkového konania minulý týždeň. Pripomienkovanie potrvá do 5. decembra.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie