• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Hasiči mali za uplynulých 24 hodín desiatky výjazdov, poľadovica skomplikovala dopravu vo viacerých okresoch

Hasiči mali za uplynulých 24 hodín desiatky výjazdov, poľadovica skomplikovala dopravu vo viacerých okresoch

V tatranskej oblasti počas soboty pri mrznúcom daždi spadlo miestami aj do 15 milimetrov zrážok.

3.12.2023 (SITA.sk) - Za 24 hodín hlásia hasiči v Prešovskom kraji dokopy 43 výjazdov, veľká časť z nich súvisela s nepriaznivou situáciou na cestách spojenou s poľadovicou. Z toho len za uplynulú noc zasahovali dvadsaťkrát.

Viac ako 40 výjazdov

Informoval o tom agentúru SITA operačný dôstojník z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove. Čo sa týka severných okresov, najviac zo zásahov sa týkalo Popradského okresu, išlo o technickú pomoc a dopravné nehody, keď vozidlá skončili mimo cesty.

Podľa meteorológov v tatranskej oblasti počas soboty pri mrznúcom daždi spadlo miestami aj do 15 milimetrov zrážok. Celkovo v kraji poskytovali hasiči 30-krát technickú pomoc a 10-krát boli v teréne z dôvodu dopravných nehôd. Ďalšie tri výjazdy súviseli s požiarom. Podľa operačného dôstojníka zasahovalo 51 príslušníkov so 17 kusmi techniky.

„Čo sa týka severných okresov, hasiči v Poprade a Mengusovciach mali dokopy sedem výjazdov, v Starej Ľubovni jeden, v Levoča zasahovali sedemkrát, v Kežmarku raz,“ dodal.

Zastavená doprava v Tatrách

Pre mrznúci dážď a následnú poľadovicu bola v sobotu zastavená aj železničná doprava vo Vysokých Tatrách. Vlaky na Tatranských elektrických železniciach a na Ozubnicovej železnici Štrba - Štrbské Pleso prestali v popoludňajších hodinách premávať.

Výrazné oneskorenie mali aj iné vlaky. Napríklad z Popradu meškali osobné vlaky do Liptovského Mikuláša a Košíc viac ako hodinu a popoludňajší vlak IC z Bratislavy do Košíc 164 minút.

Problémy však trate neobišli ani dnes. Facebookova skupina Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR pred 10:00 upozornila na prerušenú dopravu v úseku Liptovský Mikuláš - Poprad. Pre námrazu na trakčnom vedení tam podľa nej uviazlo na trati niekoľko vlakov. Mrznúci dážď v tatranskej oblasti ustal v sobotných večerných hodinách, informoval o tom na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Ochladenie na východe Slovenska

„Stred tlakovej níže sa už presúva cez Karpaty nad Ukrajinu, vplyvom čoho k nám po jej zadnej strane od severozápadu začal prúdiť studený arktický vzduch,“ uviedol. Pokles teploty bol podľa meteorológov výrazný na horách, napríklad v Javorovej doline vo Vysokých Tatrách sa v priebehu niekoľkých hodín ochladilo až o 15 stupňov Celzia.

„Výrazné ochladenie vo vyšších hladinách znamená, že inverzia pominula a s tým postupne aj riziko mrznúceho dažďa. Ešte na Zemplíne, Šariši a v Above je určitá pravdepodobnosť, no zďaleka nepôjde o tak výrazné podmienky ako boli počas soboty v tatranskej oblasti,“ skonštatovali v sobotu večer.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie