• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Gastrosektor a hotelieri z Horehronia taktiež volajú po pomoci, pripojili sa k požiadavkám podnikateľov z Tatier

Gastrosektor a hotelieri z Horehronia taktiež volajú po pomoci, pripojili sa k požiadavkám podnikateľov z Tatier

V prípade nesplnenia podmienok zo strany vlády zvažujú podľa prezidenta Aliancie slovenskej gastronómie Viliama Pavlovského otvorenie prevádzok napriek zákazu.

13.12.2021 (Webnoviny.sk) - Podnikatelia v hotelierstve a gastrosektore z Horehronia sa pripájajú a podporujú iniciatívu svojich kolegov z Tatier a Liptovského Mikuláša.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Na pondelkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici to uviedol zástupca hotelierov banskobystrického regiónu a riaditeľ hotela Partizán Michal Kič s tým, že hotelierstvo a gastronómia sú najviac postihnuté pandémiou a hlavne jej opatreniami. Podnikatelia v týchto oblastiach sa pripájajú k piatim podmienkam smerovaným na vládu, ktoré požadujú akceptovať do štvrtka 16. decembra.

„Dva roky nebojujeme len s pandémiou, ale aj s ochotou kompetentných pomôcť najviac diskriminovanému sektoru. Naozaj ten hrniec trpezlivosti už pretiekol, mnohí podnikatelia už minuli všetky svoje rezervy a sú výrazným spôsobom zadlžení,“ popísal situáciu prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský s tým, že v súčasnosti je posledná možnosť zachrániť sektor a zamestnancov v ňom.

Päť kľúčových podmienok

Prezident aliancie predstavil päť kľúčových podmienok, ktorými sú otvorenie prevádzok od 18. decembra v režime OP, teda pre očkovaných a po prekonaní ochorenia, navýšenie podpory na 20 percent z poklesu tržieb, obnovenie schémy prvej pomoci plus plus, ako to bolo na konci druhej vlny pandémie, vyrokovaná 10 percent DPH pre gastrosegment od 1. apríla budúceho roka a pre budúcnosť jasné pravidlá bez diskriminácie gastrosektora.

„Pripájame sa k hotelierom, penziónom a gastro prevádzkam vo Vysokých Tatrách, v Liptove, v Žiline, ale aj v iných častiach Slovenska a dávame vláde jasné požiadavky, ktoré musia byť akceptované do 16. decembra. Inak budeme postupovať ďalšie spoločné kroky na to, aby sme docielili záchranu gastra,“ dodal prezident a doplnil, že v prípade neakceptovania podmienok zvažujú aj otvorenie prevádzok napriek zákazu.

Očakávajú rýchlu pomoc v prípade zatvorenia

„Odvetvie hotelierstva a gastronómie je žalostne nízko vykompenzované, lebo 10 percent z rozdielu tržieb je jedno z najnižších v Európskej únii. Reálne to nepokryje ani 30 percent fixných nákladov hotelových zariadení a gastra,“ objasnil riaditeľ s tým, že zamestnanci, za ktorých sme poctivo platili zdravotné a sociálne poistenie, sú ponechaní na pleciach podnikateľov cestovného ruchu.

„Pomoc neprichádza tak rýchlo, ako vláda zatvára prevádzky hlavne v gastronómii. Preto čakáme, že pokiaľ sa bude zatvárať, tak rovnako rýchle a promptne sa bude reagovať aj v rámci pomoci,“ doplnila členka prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Veronika Šiklová. K iniciatíve sa pripojil a podporuje požadovaných päť opatrení aj Cech hostinských, ktorý zastupuje gastroprevádzky v krajskom meste.

Tlačové konferencie s názvom Pohreb cestovného ruchu odštartovali minulý týždeň vo Vysokých Tatrách a postupne prepájajú celú slovenskú gastroscénu, ktorá takto vláde jednotným hlasom komunikuje podmienky nevyhnutné pre prežitie a zachovanie gastrosegmentu a celého cestovného ruchu na Slovensku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie