• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Francúzsko bolo plné demonštrantov, v krajine sa uskutočnili protesty proti krajnej pravici (foto)

Francúzsko bolo plné demonštrantov, v krajine sa uskutočnili protesty proti krajnej pravici (foto)

Demonštranti majú obavy z toho, že nadchádzajúce parlamentné voľby prinesú prvú krajne pravicovú vládu od druhej svetovej vojny.

15.6.2024 (SITA.sk) - Protirasistické skupiny, odborové zväzy a nová ľavicová koalícia sa v sobotu zišli na protestoch proti krajnej pravici. Protesty v Paríži a ďalších mestách sa konajú na pozadí intenzívnej kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré prezident Emmanuel Macron oznámil po víťazstve krajne pravicového Národného združenia v eurovoľbách.

Francúzske ministerstvo vnútra uviedlo, že na zhromaždeniach v krajine nasadia 21-tisíc policajtov a žandárov. Úrady odhadujú, že celonárodná účasť na demonštráciách bude medzi 300 až 500-tisíc ľudí.

V Paríži sa demonštranti, ktorí majú obavy z toho, že nadchádzajúce voľby prinesú prvú krajne pravicovú vládu od druhej svetovej vojny, zišli na Place de la République a pochodovali cez východnú časť metropoly. Podľa parížskej polície napriek nepriaznivému počasiu prišlo 75-tisíc ľudí.

Polícia zaznamenala niekoľko pokusov o spôsobenie škôd zo strany demonštrantov a siedmich zatkla. Novinár agentúry AP uviedol, že polícia použila slzotvorný plyn proti demonštrantom, ktorí sa pokúsili zvandalizovať autobusovú zastávku a reklamné tabule.

V meste Nice na juhu demonštranti skandovali slogany proti lídrovi Národného združenia Jordanovi Bardellovi aj proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Podľa organizátorov prišlo 3 000 ľudí, polícia hovorila o 2 500 účastníkoch.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie