• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Fico: Ráno 1. októbra vyšlo slnko, prioritou novej vlády bude ochrana hraníc pred migrantmi

Fico: Ráno 1. októbra vyšlo slnko, prioritou novej vlády bude ochrana hraníc pred migrantmi

Zdôraznil, že nechcú meniť a rušiť nič z dosiahnutého sociálneho štandardu a zároveň je presvedčený, že budú mať zdroje na dosiahnutie hospodárskeho rastu.

11.10.2023 (SITA.sk) - Predseda strany Smer-SD Robert Fico, líder Hlasu-SD Peter Pellegrini a šéf Slovenskej národnej strany Andrej Danko v stredu v historickej budove Národnej rady SR podpísali memorandum o porozumení.

Viac o téme: Predčasné voľby na Slovensku 2023

K podpisu memoranda došlo na 11. deň po voľbách, víťaz volieb strana Smer mala na zostavenie koalície na základe poverenia od prezidentky 14 dní.

„Ráno 1. októbra 2023 vyšlo slnko. Napriek tomu musíme skonštatovať, že Slovensko je plné paradoxov. Sme krajina, ktorá má najhoršie verejné financie v EÚ a považuje sa za druhú najchudobnejšiu v EÚ,“ povedal Fico.

Súčasná úradnícka vláda ponúka podľa jeho slov rozpočet, ktorý by ešte viac prehĺbil chudobu. „Nič z toho, čo predložila vláda Ľudovíta Ódora, nie je pre nás inšpiratívne, pretože tam chýba prvok solidarity, ktorý musí byť základom vládnutia,“ povedal Fico.

Jednou z priorít novej vlády bude ochrana štátnych hraníc pred nelegálnymi migrantmi. Šéf Smeru spomenul tiež „návrat k tomu, čo je normálne a prirodzené“ a odmietol transgender ideológiu.

Memorandum je len falošný dokument, myslí si SaS a korupcia je základným kameňom koalície

Memorandum o porozumení, ktoré podpísala strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) a Slovenská národná strana (SNS), je len zbytočným a falošným dokumentom.

Dohoda o rozdelení rajónov

Myslí si to strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorej líder Richard Sulík zároveň uviedol, že koalíciu temna nebude spájať žiadne absurdné memorandum, ale práve kšefty a korupcia.

„Dohoda na rozdelení si rajónov pre kradnutie zohľadňuje realitu terajších dní. Rozkrádanie, prenasledovanie menšín či ohrozenie našej zahraničnopolitickej orientácie budú typickou črtou pre novú vládu,“ tvrdí predseda liberálov. To, že korupcia bude základným kameňom fungovania tejto koalície si myslí aj podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Korupcia je silným lepidlom

„Toto je koalícia korupcie. Peter Pellegrini (Hlas-SD) si vrhnutím sa do náručia vysmiateho Roberta Fica (Smer-SD) vybral návrat do minulosti. Slovensko takto odovzdal do rúk skorumpovaných politikov zo Smeru-SD a SNS, a dokazuje, že korupcia je pre túto koalíciu silným lepidlom,“ povedal Gröhling.

Liberáli chcú byť tejto koalícii nekompromisnou opozíciou. Taktiež chcú bojovať proti korupčným kauzám budúcej vlády, ale aj proti ultrakonzervatívnym spiatočníckym návrhom ostatných politikov.

Hlas bude rokovať o koalícii už iba so Smerom a SNS, Pellegrini uviedol aj dôvody

Predsedníctvo strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) jednomyseľne rozhodlo, že Hlas povedie ďalšie rokovania o vládnej koalícii so stranami Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a Slovenskou národnou stranou (SNS). Na tlačovej besede to uviedol predseda Hlasu Peter Pellegrini. Dodal, že už nebudú viesť žiadne ďalšie rokovania s nikým iným.

Zvážené pre aj proti

Líder strany Hlas-SD povedal, že rozhodnutie učinili po zvážení všetkých pre a proti, a tiež po uvážení situácie na Slovensku.


Odmietol hovoriť o konkrétnych menách, rozdelení či počte rezortov, to bude podľa neho predmetom ďalších rokovaní. Povedal však, že Hlas mal svoje predvolebné priority, medzi inými v podobe stabilnej vlády, ktorá bude pracovať pre ľudí a zvládne naplniť čo najviac zo svojich priorít.

Voličstvo podľa neho rozhodlo, že Smer jednoznačne vyhral voľby a Hlas bol tretí, preto sa pri kreovaní vlády musia pohybovať v týchto mantineloch.

Pat by bol pre štát najhorší

Pellegrini pripomenul tiež, že Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) pod vedením Milana Majerského sa rozhodlo ísť do opozície.


Pri diskusiách s hnutím Progresívne Slovensko (PS) a stranou Sloboda a Solidarita (SaS) podľa neho kresťanskí demokrati nedokázali rokovať a neustále zdôrazňovali červené čiary. „Pre Hlas teda stála otázka tak, či Slovensko bude, alebo nebude mať vládu,“ vyjadril sa Pellegrini.


Povolebný pat považuje za to najhoršie, čo by sa štát mohlo postretnúť. Ponuka premiérskej pozície pre Hlas by podľa jeho lídra poprela princíp Hlasu, že sa budú sústreďovať na občanov, a nie na stranu či osobné ambície. Voliči podľa neho rozhodli, keď Hlasu prisúdili tretie miesto a Fico ako predseda víťaznej strany by mal podľa neho byť predsedom vlády.

Hodnotové a ideologické rozpory

Pellegrini pripomenul chaos v predošlom volebnom období, ktorého výsledkom bola úradnícka vláda, z pôvodnej ústavnej väčšiny. Hodnotové a ideologické rozpory medzi ostatnými stranami v potenciálnej štvorkoalícii s PS, SaS a KDH podľa neho nedávali šancu na stabilnú vládu. Zdôraznil tiež, že so Smerom a národniarmi rokovali normálne, za rokovacím stolom, nie cez statusy na sociálnych sieťach.


Ocenil však prístup predsedu progresívcov Michala Šimečku k rokovaniam i jeho ponuku, za ktorú mu chce poďakovať, no opäť pripomenul, že Hlasu išlo o stabilnú vládu a skritizoval vzájomné útoky KDH i SaS, ktoré podľa neho predpovedali nestabilitu vlády, ktorá by z ich spojenia mohla vzísť. Zdôraznil tiež programovú príbuznosť so Smerom, ktorá je podľa neho oveľa väčšia, než napríklad s liberálmi či konzervatívcami.

„Hlas bude, a dúfam, že i ostatní koaliční partneri, garantom, že členstvo Slovenska v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii nebude ohrozené,“ uviedol a poznamenal, že do vnútrostraníckych problémov SNS, kde je viacero zvolených poslancov, ktorí nie sú naklonení pokračovaniu slovenského členstva, sa miešať nemieni. Uviedol však, že ak by vláda chcela zmeniť zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska, Hlas by ju opustil.


Dodal, že ho presvedčilo i to, že trojkoalícia býva stabilnejšia, navyše so Smerom majú spoločné hodnotové ukotvenie, ktoré by podľa neho v štvorkoalícii so SaS, PS a kresťanskými demokratmi chýbalo. Za rozhodnutím si stojí, ako osobne, tak aj politicky.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie