• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Fico kritizuje sankcie proti Lukoilu. Slovnaft môže stratiť až 40 percent dodávok ropy

Fico kritizuje sankcie proti Lukoilu. Slovnaft môže stratiť až 40 percent dodávok ropy

Predseda vlády SR krízovú situáciu komunikuje už niekoľko dní s relevantnými členmi slovenskej vlády, ako aj s predstaviteľmi MOL-u.

Slovensko nemieni byť rukojemníkom ukrajinsko-ruských vzťahov. V telefonickom rozhovore s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom to povedal slovenský premiér Robert Fico.

Premiér Fico s ukrajinským predsedom vlády riešil rozhodnutie ukrajinského prezidenta zaradiť ruskú ropnú spoločnosť Lukoil na sankčný zoznam. Následne sa prestal na Slovensko dovážať cez ropovod Družba ruská ropa od spomínaného ruského dodávateľa.

Podľa slovenského premiéra to znamená, že slovenská rafinéria Slovnaft, patriaca maďarskej skupine MOL, bude dostávať na spracovanie o 40 percent ropy menej ako je potrebné.

„Bude to mať dopady nielen na slovenský trh, ale môže to viesť aj k zastaveniu dodávok nafty vyrábanej Slovnaftom na Ukrajinu, pričom tieto predstavujú takmer desatinu celej ukrajinskej spotreby,“ upozornil Fico.

Predseda vlády SR krízovú situáciu komunikuje už niekoľko dní s relevantnými členmi slovenskej vlády, ako aj s predstaviteľmi MOL-u. Fico je presvedčený, že zaradenie ruského Lukoilu na sankčný zoznam je len ďalším príkladom nezmyselnej sankcie, ktorá nepoškodzuje Ruskú federáciu, ale predovšetkým niektoré členské krajiny EÚ, čo je neprijateľné.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie