• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

EÚ si posvietila na influencerov. Dodržiavajú pravidlá alebo si idú „free style“ ?

EÚ si posvietila na influencerov. Dodržiavajú pravidlá alebo si idú „free style“ ?

Tretina z nich neuviedla vo svojich príspevkoch žiadne údaje o spoločnosti, napríklad e-mailovú adresu, názov spoločnosti, poštovú adresu alebo registračné číslo. Takmer štyria z desiatich nepoužívali správne označenie komerčného obsahu....

Takmer všetci influenceri zverejňujú príspevky s komerčným obsahom, ale len jeden z piatich uvádza, že ich obsah je reklama.

Vyplýva to z vyšetrovania Európskej komisie, ktorá kontrolovala príspevky 567 influencerov na hlavných platformách sociálnych médií v 22 členských štátoch únie.

Chýbali údaje o spoločnosti

Z tejto vzorky až 358 influencerov bude komisia ďalej skúmať a bude ich kontaktovať so žiadosťou, aby dodržiavali platné pravidlá. V prípade potreby môžu prijať ďalšie opatrenia na presadzovanie práva.

Z výsledkov taktiež vyplynulo, že až 78 % influencerov na sociálnych sieťach zarábalo, avšak len 36 % bolo registrovaných ako obchodníci.

Tretina z nich neuviedla vo svojich príspevkoch žiadne údaje o spoločnosti, napríklad e-mailovú adresu, názov spoločnosti, poštovú adresu alebo registračné číslo. Takmer štyria z desiatich nepoužívali správne označenie komerčného obsahu ako je napríklad „platené partnerstvo“ na Instagrame.

Aktívni na viacerých platformách

Zjednodušili si to tým, že ho označili ako spolupráca, partnerstvo či poďakovali partnerskej značke. Až 40 % influencerov podporilo taktiež svoje vlastné produkty, služby alebo značky. Z nich 60 % nezverejňovalo reklamu dôsledne alebo vôbec.

Cieľom tejto kontroly bolo posúdiť problémy, ktorým spotrebitelia čelia na digitálnych trhoch, a určiť, či platné právne predpisy EÚ postačujú na zabezpečenie vysokej úrovne ochrany spotrebiteľov.

Viacerí influenceri boli aktívni na rôznych platformách sociálnych médií, 572 malo príspevky na Instagrame, 334 na TikToku, 224 na YouTube, 202 na Facebooku, 82 na X (predtým Twitter), 52 na Snapchate a 28 na Twitchi.

Propragujú nebezpečné činnosti

Viac ako jeden milión sledovateľov malo 82 influencerov, 301 viac ako 100 tisíc sledovateľov a 73 influencerov malo od 5 000 do 100 tisíc sledovateľov. Kontrolovaní influenceri sa venujú móde, životnému štýlu, kráse, jedlu, cestovaniu a fitnes/športu.

Čo je prekvapujúce, až 119 influencerov považuje komisia za tých, ktorí propagujú nezdravé alebo nebezpečné činnosti, ako sú nezdravé potraviny, alkoholické nápoje, lekárske alebo estetické zákroky, hazardné hry alebo finančné služby, napríklad obchodovanie s kryptomenami.

V roku 2023 spustila Európska komisia právne centrum pre influencerov, kde môžu influenceri nájsť praktické informácie o dodržiavaní právnych predpisov EÚ.

Musia poskytovať aj záruku

Influenceri by vo svojich príspevkoch nemali zavádzať spotrebiteľov nepravdivými alebo neúplnými informáciami o propagovaných produktoch alebo službách, ktoré spadajú pod smernicu o nekalých obchodných praktikách.

Akákoľvek propagácia výrobkov alebo služieb značky v príspevku, ktorá prináša jej influencerovi príjmy alebo iné druhy výhod, musí byť zverejnená ako reklamná činnosť.

Okrem toho tí, ktorí predávajú výrobky alebo služby na vlastný účet, majú rovnaké zákonné povinnosti ako internetové obchody, napríklad poskytovať spotrebiteľom zákonné záruky alebo práva na odstúpenie od zmluvy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie