• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Eco-Investment dokončil investície v Slovinsku za viac ako 130 miliónov eur

Eco-Investment dokončil investície v Slovinsku za viac ako 130 miliónov eur

Slovinský závod na výrobu hygienických potrieb Paloma, ktorý je súčasťou česko-slovenského holdingu Eco-Investment a.

5.6.2024 (SITA.sk) - Zahŕňajú dve nové konvertovacie linky a automatický vysokoregálový sklad.

"V roku 2021, keď sme tu spustili nový papierenský stroj, sme oznámili, že budeme pokračovať v investíciách do továrne na Sladkom vrchu. Dnešný deň je dôkazom toho, že sme dodržali sľub a napriek vážnym výzvam v ekonomickom prostredí úspešne pokračujeme v rozvoji Palomy ako aj celej SHP Ggroup. Sme radi, že sme sem pred siedmimi rokmi prišli a chceme pokračovať v investíciách, či už je to energetika alebo pokračovanie v ďalších výrobných linkách. Pripravujeme novú linku za 11 miliónov eur a novú energetiku za 40 miliónov eur. Energetika by sa v závode mala prebudovať na modernejšiu a priaznivejšiu k životnému prostrediu," uviedol prezident holdingu Eco-Investment a.s. Milan Fiľo.

Nový automatický sklad, ktorého výstavba si vyžiadala demoláciu starých budov a výstavbu úplne novej budovy, má desať poschodí a 24.760 paletových miest. Umožňuje efektívnejšiu dopravu, sledovateľnosť všetkých paliet a nižšie prevádzkové náklady na skladovanie a vnútornú logistiku.

"Rovnako, ako väčšina odvetví, aj hygienický papierenský priemysel v Európe musel čeliť náročným trhovým podmienkam. Nepredstaviteľne vysoké nárasty vstupných nákladov a kolísavá dostupnosť materiálov mali veľký dopad na naše podnikanie," priblížil generálny riaditeľ SHP Group Richard Žigmund s tým, že tieto investície budú kľúčom k lepšej výkonnosti spoločnosti.

Slovinská vláda poskytla v rámci investícií priamu podporu vo výške 8,1 milióna eur. Na slávnostnom podujatí, ktoré sa v závode uskutočnilo 4. júna sa zúčastnili predstavitelia Vlády Slovinskej republiky, premiér Robert Golob, minister hospodárstva, cestovného ruchu a športu Matjaž Han a minister financií Klemen Boštjančič. "Závod Paloma je vďaka investícii dnes príkladným podnikom novej doby. Využíva inovatívne technológie a zároveň vysoko dbá na ochranu životného prostredia. Novému majiteľovi sa podarilo zachovať papierenskú tradíciu v regióne, oživiť výrobu a priniesť ďalšie pracovné miesta. Som presvedčený, že závod je v dobrých rukách a teším sa na jeho ďalší rozvoj," uviedol predseda vlády Golob.

Spoločnosť Paloma, ktorej korene siahajú až do roku 1873, je popredným, inovatívnym poskytovateľom a výrobcom vysokokvalitných hygienických papierových výrobkov na každodenné použitie v regióne západného Balkánu, strednej Európy i mimo nej. Ročná kapacita je 87 000 ton papiera, ktorý sa spracováva na toaletný papier, papierové utierky a vreckovky. Od roku 2017 je Paloma súčasťou medzinárodnej skupiny SHP Group so sídlom v Bratislave.

O SHP Group

Skupina SHP je popredným výrobcom hygienických papierových produktov v strednej a juhovýchodnej Európe s tržbami viac ako 200 miliónov eur ročne, čo zahŕňa predaj produktov pod značkami Harmony a Paloma. Skupina SHP zamestnáva viac ako 1800 ľudí. Spoločnosť Paloma je kľúčovou súčasťou skupiny SHP Group, ktorá zahŕňa aj výrobu v Banja Luke (BiH), Pazine (HR), Slavošoviciach a Harmanci a dodáva produkty do približne 20 krajín Európy.

ECO – INVESTMENT a.s.

ECO-INVESTMENT, a.s. je česko-slovenský priemyselno-investičný holding vedený priemyselníkom Milanom Fiľom. Pokrýva dlhodobé investície v rámci celej Európy. Hlavnými oblasťami investícií sú výroba celulózy a papiera, energetika, potravinárstvo a reality. Od jeho založenia je holding prítomný vo viacerých charitatívnych projektoch v oblasti zdravotníctva, vzdelania, kultúry a športu.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie