• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Drahšie hypotéky majú podľa SaS jednoduché riešenie, Sulík má údajne prísľub od bánk (video)

Drahšie hypotéky majú podľa SaS jednoduché riešenie, Sulík má údajne prísľub od bánk (video)

Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík a tímlíder pre verejné financie za stranu SaS Marián Viskupič na tlačovej konferencii.

Pre najkritickejších hypotekárnych klientov bánk sa ponúka jednoduché riešenie. Ako na utorkovej tlačovej konferencii povedal predseda SaS Richard Sulík, nie všetci klienti s hypotékami budú mať problémy. Väčšina z nich bude mať podľa neho nárast splátky, ktorý sa dá zniesť. Problém tvorí jedno až dve percentá hypoték.

„Banky sú ochotné o nich diskutovať, aby na svoje náklady zabezpečili, že nikomu nebude rásť splátka, ako rástla priemerná nominálna mzda v hospodárstve,“ povedal Sulík.

Vláda vie ľuďom okamžite pomôcť

Takýto má údajne od bánk prísľub a takéto riešenie sa dá urobiť podľa neho okamžite. Sulík vyzval ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), aby k tomu pristúpili. Takto totiž vie vláda okamžite pomôcť ľuďom, ktorým splátka má výrazne vzrásť.

Tímlíder pre verejné financie za stranu SaS Marián Viskupič zopakoval, že sú tu stále riešenia, ktoré predstavili začiatkom augusta. Chcú umožniť zlúčenie spotrebného úveru s hypotekárnym úverom. Suma úverov však nesmie presiahnuť hodnotu nehnuteľnosti.

Ďalším bodom je pozastavenie platenia istiny úverov najviac na dvanásť mesiacov. Strana SaS zároveň hovorí, že nárast splátky nesmie byť vyšší ako rast priemernej mzdy za posledné tri roky.

Nesúhlasia s bankovým odvodom

Sulík s Viskupičom zároveň na tlačovej konferencii vyjadrili nesúhlas so znovuzavedením bankového odvodu. Sú proti sektorovým daniam. Vyššie zdanenie bánk bude podľa Viskupiča znamenať negatívny dopad na klientov.

Zároveň doplnil, že príjmy z bankového odvodu by nikdy nemali slúžiť na sanáciu verejných financií, ale len na prípadné problémy bankového sektora.


Ak však tieto zdroje pôjdu predsa len na sanáciu štátneho rozpočtu, Sulík predpokladá, že banky to napadnú na Ústavnom súde SR. „Mám obavu, že bankový odvod bude pre štát na konci dňa nevýhodný,“ uzavrel Sulík.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie