• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Dolinková vyzýva na prihlásenie do výzvy z plánu obnovy, hľadá záujemcov na podporu vzniku ambulancií v nedostatkových regiónoch (video)

Dolinková vyzýva na prihlásenie do výzvy z plánu obnovy, hľadá záujemcov na podporu vzniku ambulancií v nedostatkových regiónoch (video)

Z prvej výzvy z plánu obnovy vzniklo v minulom roku 22 ambulancií, z toho 15 ambulancií všeobecných lekárov a 7 pediatrov.

Ministerstvo zdravotníctva SR vyzýva záujemcov, aby sa prihlásili do aktuálne vyhlásenej výzvy z plánu obnovy na podporu vzniku ambulancií všeobecných lekárov a pediatrov v nedostatkových regiónoch.

Ako ďalej vo štvrtok na tlačovej besede uviedla ministerka Zuzana Dolinková, čas majú do 31. júla tohto roku alebo do vyčerpania alokovaných zdrojov vo výške viac ako 9 miliónov eur.

Jednoduchšie podmienky

„Ministerstvo zdravotníctva pri druhom kole výrazne zjednodušilo podmienky, rozšírilo okruh možných žiadateľov a navýšilo sumu, o ktorú možno žiadať. V závislosti od zaradenia regiónu je to od 60 do 80-tisíc eur,“ zdôraznila ministerka.

Výška príspevku sa teda odvíja od toho, nakoľko je región ohrozený nedostatkom ambulantných lekárov, v tých najrizikovejších môžu žiadatelia získať až 80-tisíc eur, v menej rizikových 70-tisíc eur a v najmenej 60-tisíc eur.

Výsledky prvej výzvy

Z prvej výzvy z plánu obnovy vzniklo v minulom roku 22 ambulancií, z toho 15 ambulancií všeobecných lekárov a 7 pediatrov. V rámci druhej výzvy bolo zatiaľ podaných 66 žiadostí, z nich úspešne splnilo podmienky 47 žiadostí.


Z toho 34 sú žiadosti všeobecných lekárov a 13 sú žiadosti pediatrov. U 22 žiadostí už bola podpísaná zmluva a ďalšie sú v procese. Dve z podaných žiadosti boli stiahnuté pred podpisom zmluvy.



Ako doplnil podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR Peter Kmec, plán obnovy investuje do slovenského zdravotníctva 1,4 miliardy eur. Všetky zmeny v rámci predmetnej výzvy sú podľa neho odkonzultované s Európskou komisiou, odmietol taktiež strašenie opozície, že Slovensko môže o financie prísť.


„Všetko prebieha podľa plánu, Slovensko si plní podmienky, pokračujeme v napĺňaní plánu obnovy,“ uzavrel.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie