• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Deti ovplyvňuje nenávisť dospelých. Všetky však majú právo na život bez násilia, zdôrazňuje Mikloško

Deti ovplyvňuje nenávisť dospelých. Všetky však majú právo na život bez násilia, zdôrazňuje Mikloško

Mnohé deti sú obeťami fyzického, duševného i emocionálneho zneužívania.

4.6.2024 (SITA.sk) - Detský svet je deformovaný nenávisťou dospelých, no všetky deti majú právo na život bez násilia. Vo svojom vyhlásení k Medzinárodnému dňu nevinných detských obetí agresie, ktorý si pripomíname 4. júna, to uviedol komisár pre deti Jozef Mikloško a zdôraznil, že je našou povinnosťou chrániť práva i bezpečie detí.

Dodal, že tento deň prichádza iba niekoľko dní po Medzinárodnom dni detí a pripomína krutú realitu, že nie každé dieťa má dôvod na úsmev a mnohé deti sú obeťami fyzického, duševného i emocionálneho zneužívania.

Násilie na deťoch

Mikloško tiež zdôraznil, že mnoho detí trpí v dôsledku vojen a agresie, ktoré rozpútavajú dospelí ľudia, ktorí nie sú schopní dohodnúť sa.

Prajem si, aby naša spoločnosť nezatvárala za žiadnych okolností oči pred utrpením tých najzraniteľnejších-našich detí. Je dôležité zapájať sa do informačných kampaní, do edukačných programov, ktoré na takéto problémy upozorňujú a pomáhajú predchádzať násiliu na deťoch," vyjadril sa komisár pre deti a doplnil, že na ich úrade sa prostredníctvo svojich aktivít usilujú práve o to.

Nový projekt

Mikloško spomenul napríklad nový celoslovenský projekt Akadémia prevencie proti šikane.

Prevencia a informovanosť sú kľúčovými nástrojmi v boji proti násiliu či zneužívaniu," zdôraznil.

Dodal tiež, že i zástupcovia Parlamentu detí a mládeže pri jeho úrade, s ktorými pravidelne komunikuje, apelujú na menej agresivity a nenávistných prejavov medzi dospelými.

Deti si vyberajú vzory

Deti si odmalička vyberajú vzory, ktoré napodobňujú, napríklad rôznych príbuzných, učiteľov či influencerov, a učia sa nenávidieť i obdivovať rovnaké veci ako ich blízki. Negatívne emócie dospelých ich ovplyvňujú a vplývajú na ich duševné zdravie.

Ako komisára pre deti ma moja funkcia zaväzuje presadzovať a chrániť práva detí. Ale rovnako dôležité je pre mňa pracovať na tom, aby každé dieťa malo prístup k podpore a pomoci, ktorú potrebuje. Aby sme sa my, dospelí a kompetentní spájali a spoločne vytvárali prostredie, v ktorom sa deti na Slovensku cítia bezpečne. Milované a rešpektované. A takto inšpirovali a prispeli k svetu, kde každé dieťa môže žiť a rásť bez strachu a utrpenia," uzavrel Mikloško.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie