• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Deti a ChatGPT majú spoločnú jednu vec, tvrdí výskum

Deti a ChatGPT majú spoločnú jednu vec, tvrdí výskum

Dlhodobé presvedčenie, že ľudské deti sú bezmocné kvôli nedostatočne vyvinutému mozgu, je teraz spochybnené.

Nedávny výskum naznačuje, že spôsob, akým sa učia malé deti, je podobný trénovacím fázam pokročilých systémov umelej inteligencie, ako je ChatGPT. Hoci sú novorodenci vnímaní ako bezmocní, toto obdobie je kľúčové pre kognitívny rozvoj, podobne ako pre umelú inteligenciu počas jej počiatočného trénovania.

Učenie detí začína od narodenia, kedy deti začínajú rozpoznávať tváre, zvuky a vzory. Tento raný vývoj je zásadný pre ich budúce kognitívne schopnosti.

Deti sledujú objekty, reagujú na hlasy a chápu základné príčiny a následky. Práve v tomto období zohrávajú dôležitú úlohu matky a opatrovatelia, ktorí poskytujú stimuláciu prostredníctvom rozprávania, spevu a názorného príkladu. Jednoduché aktivity ako čítanie príbehov a hra na schovávačku tiež stimulujú detský mozog.

Nové pohľady na učenie detí

Dlhodobé presvedčenie, že ľudské deti sú bezmocné kvôli nedostatočne vyvinutému mozgu, je teraz spochybnené. Nové štúdie totiž ukazujú, že detský mozog už spracováva obrovské množstvo senzorických informácií hneď po narodení, čo naznačuje jeho vyššiu vyspelosť.

Tím vedcov z Auburn University konkrétne odhalil, že ľudský mozog je pri narodení zrelší, než sa bežne predpokladá, najmä v porovnaní s inými živočíšnymi druhmi.

Učenie podobné strojom

Výskum ukazuje, že podobne ako umelá inteligencia, deti prechádzajú fázou „predtréningu“, kde si osvojujú základné modely, ktoré im neskôr pomáhajú zvládnuť zložitejšie úlohy. Tento proces je porovnávaný s trénovaním generatívnych AI modelov.

Tieto zistenia nielenže prehlbujú naše chápanie ľudského rozvoja, ale môžu tiež inšpirovať nové metódy na zlepšenie AI modelov. Budúcnosť ľudskej aj umelej kognície môže závisieť od poznatkov získaných počas týchto kľúčových raných fáz učenia detí.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie