• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Desaťnásobné zvýšenie reklamy v RTVS ohrozí rovnováhu na trhu, varujú slovenskí vysieľatelia

Desaťnásobné zvýšenie reklamy v RTVS ohrozí rovnováhu na trhu, varujú slovenskí vysieľatelia

ATVS súčasne podotkla, že vláda tento zákon schválila po zásadných a verejne neprediskutovaných zmenách skôr, než sa s ním stihla verejnosť oboznámiť.

24.4.2024 (SITA.sk) - Vláda schválila desaťnásobné zvýšenie povolenej reklamy v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), čo naruší rovnováhu na trhu. Upozornila na to Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS), ktorá tak vyjadrila svoj kritický postoj k predloženému Návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý vláda schválila na stredajšom rokovaní.

Ako asociácia upozornila, enormné zvýšenie podielu reklamy v prípade verejnoprávneho média zásadne znevýhodní súkromných vysielateľov, poskytne mu neférovú výhodu a bude znamenať ďalšiu snahu o obmedzenie pôsobenia súkromných televízií na trhu. ATVS v tejto súvislosti vyzýva poslancov, aby zmenu prehodnotili.

Desaťnásobne vyšší podiel reklamy

Asociácia priblížila, že v porovnaní s prvou verziou prináša nová verzia zásadné zmeny práve v podiele reklamy, ktorý sa zvyšuje desaťnásobne.

Predseda predstavenstva ATVS a generálny riaditeľ skupiny Markíza Peter Gažík pripomenul, že pri založení Audiovizuálneho fondu (AVF) prišlo ku kompromisu medzi súkromnými vysielateľmi a štátom ohľadne povinnosti platiť príspevky do AVF a podielu reklamy vo vtedajšej STV, dnes RTVS.

„Na základe uvedeného kompromisu v súlade so zákonom o AVF súkromní vysielatelia prispievajú do AVF sumu vo výške dvoch percent ich celkových príjmov z reklamy a telenákupu," uviedol Gažík s tým, že vo väzbe na túto podporu audiovizuálnej tvorby zo súkromných zdrojov štát garantoval limitovaný rozsah reklamy, ktorý bude môcť vysielať verejnoprávne médium financované majoritne z verejných zdrojov.

„ATVS pripomína, že tento kompromis a kontext prijímania zákona o AVF potvrdil vtedajší minister kultúry Marek Maďarič aj na minulotýždňovom slávnostnom podujatí k 15. výročiu vzniku Audiovizuálneho fondu," dodal Gažík.

Rozhodnutie v priamom rozpore s kompromisom

Asociácia ďalej zdôraznila, že RTVS je mnohonásobne väčším príjemcom dotácií z AVF, než je to u súkromných vysielateľov. Tí nie sú oprávnení dotácie do veľkej miery čerpať, a to aj napriek tomu, že na čerpanie prispievajú, pričom čísla hovoria o tom, že súkromní vysielatelia prispievajú do fondu približne päťkrát viac než RTVS. V rokov 2021 a 2022 to bolo 13-krát viac. Desaťnásobné zvýšenie podielu reklamy je podľa Gažíka v priamom rozpore s týmto kompromisom.

„Toto zvýšenie dáva verejnoprávnemu vysielateľovi ďalšiu neférovú výhodu. V konečnom dôsledku ide tiež aj o narušenie rovnováhy v rámci duálneho systému vysielania, teda rovnováhy medzi komerčným súkromným vysielaním a verejnoprávnou službou," vyhlásil Gažík. Podľa asociácie sú tak na mieste obavy, že to nie je v súlade s pravidlami štátnej pomoci a zásadne sa to môže dotknúť celého trhového podnikateľského prostredia.

„Rovnako nie je vyčíslený dopad opatrenia s ohľadom na zásady poskytovania štátnej pomoci, keď sa kombinuje financovanie verejnoprávneho vysielateľa priamo zo štátneho rozpočtu s možnosťou venovať päť percent vysielacieho času reklame," priblížila ATVS a pripomenula, že prípadné zníženie príjmov z reklamy môže ohroziť možnosti súkromných vysielateľov vyrábať obľúbené a sledované programy. To môže mať následne vplyv na zamestnanosť.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie