• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Dekarbonizácia a zvyšujúca sa spotreba elektrickej energie zvýrazňujú potreby stabilných a bezpečných dodávok elektriny

Dekarbonizácia a zvyšujúca sa spotreba elektrickej energie zvýrazňujú potreby stabilných a bezpečných dodávok elektriny

Vzhľadom na narastajúci podiel OZE v energetickom mixe sú podľa spoločnosti skúsenosti s takýmto podielom OZE dôležité na udržanie bezpečnej prevádzky elektrizačnej sústavy ako aj pri príprave strategických plánov spoločnosti SEPS v budúcich rokoch.

Dekarbonizácia priemyslu a zvyšujúca sa spotreba elektrickej energie budú klásť v blízkej budúcnosti zvýšené požiadavky na zabezpečenie stabilných a bezpečných dodávok elektriny.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS) a Slovenské elektrárne, a.s. (SE) preto spoločne pripravujú a realizujú opatrenia na zvládnutie technických výziev a zvýšených prevádzkových nárokov na prenosovú sústavu.

Tie sú spojené s potrebou zaistenia bezpečnosti prevádzkovania prenosovej sústavy, najmä po odstavení prevádzky elektrárne Vojany, ako aj s očakávaným zvýšením spotreby elektriny na východe Slovenska po spustení výrobného závodu Volvo.

Poznatky z celej Európy

Dostupné poznatky a analýzy pritom hľadajú v rámci celej Európy, naposledy sa oboznámili s energetickou infraštruktúrou talianskej Sardínie. Tá je s kontinentálnou Európou prepojená prostredníctvom káblových vedení.

Najväčším výrobcom elektriny a jedným z najdôležitejších priemyselných zariadení na ostrove je uhoľná elektráreň Fiume Santo s inštalovaným výkonom takmer 600 MW. Značnú časť produkcie elektriny pokrýva Sardínia prostredníctvom veterných a fotovoltaických elektrární, z ktorých sú mnohé umiestnené práve v tejto lokalite. Tento výrobný mix je doplnený menšími tepelnými a vodnými elektrárňami.

Téma stretnutia

„Témou stretnutia bolo nadobudnutie skúseností s prevádzkou uhoľnej elektrárne spolu s narastajúcim podielom obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ktorý je tvorený hlavne veternými a fotovoltaickými elektrárňami na Sardínii,“ informoval SEPS.

Vzhľadom na narastajúci podiel OZE v energetickom mixe sú podľa spoločnosti skúsenosti s takýmto podielom OZE dôležité na udržanie bezpečnej prevádzky elektrizačnej sústavy ako aj pri príprave strategických plánov spoločnosti SEPS v budúcich rokoch. Zároveň získali know-how pre identifikáciu technických problémov a vyvolaných nákladov a investícií súvisiacich s masívnym nárastom OZE na energetickom mixe.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava vykonáva činnosť prevádzkovateľa prenosovej sústavy a zabezpečuje prenos elektrickej energie prostredníctvom svojich 400 kV a 220 kV vedení na území Slovenska. Prevádzkuje 2 357 km vedení s napäťovou hladinou 400 kV, 690 km 220 kV vedení a 22 elektrických staníc. Jediným akcionárom spoločnosti SEPS je Slovenská republika, ktorú zastupuje Ministerstvo financií SR.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie