• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Čaputová: Stretnutie s inakosťou je pre mňa vždy stretnutím s mojou identitou (video)

Čaputová: Stretnutie s inakosťou je pre mňa vždy stretnutím s mojou identitou (video)

Na záver pripomenula dôležitosť rešpektu, slušnosti a lásky k blížnemu.

22.7.2023 (SITA.sk) - V sobotu budú LGBTI+ ľudia spoločne s ich blízkymi a priateľmi kráčať ulicami miest, aby upozornili na svoje práva a aby si na chvíľu naplno dopriali pocit prijatia a bežného života v akceptácii. Bežného pre nás, ľudí z majority. Napísala to v statuse na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová.

Stretnutie s inakosťou

Hovoriť o rešpekte k ľuďom, ktorí sa ničím neprevinili, len sú odlišní, je pre mňa ako vysvetľovať, prečo je potrebné dýchať. Ale chápem, že nie všetci to vnímajú rovnako. Nemyslím tých, ktorí podporujú nenávisť, tých bude súdiť história,“ uviedla ďalej hlava štátu. Ako dodala, niektorí cítia iba strach či obavu z niečoho cudzieho, niečoho, čo považujú za nesprávne a neprirodzené, a o tom sa dá viesť dialóg.

„Stretnutie s inakosťou je pre mňa vždy stretnutím s mojou identitou. Myslím tým na inakosť, ktorá je podobou ľudskosti. Na ľudí, ktorí majú inú sexuálnu orientáciu, rodovú identitu, farbu pleti, národnosť, náboženstvo,“ napísala ďalej v statuse Čaputová s tým, že všetky tieto identity odlišnosti sú dôležité.

Ľudská bytosť v celej svojej pestrosti

„Ale to najdôležitejšie je človek sám, ľudská bytosť v celej svojej pestrosti, s ktorou zdieľam ľudský osud, či údel. Od ktorého nie som lepšia či horšia, vhodnejšia či menej vhodná. Ktorú prijímam takú aká je, aj vo svojej ľudskej nedokonalosti, tak ako sa snažím prijímať seba,“ dodala prezidentka.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k téme: Dúhový pochod PRIDE, LGBTI, Ľudské práva, Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk - Čaputová: Stretnutie s inakosťou je pre mňa vždy stretnutím s mojou identitou (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie