• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Bude tu čoskoro viac migrantov ako Európanov? Európska komisia vyvracia časté mýty o migrácii

Bude tu čoskoro viac migrantov ako Európanov? Európska komisia vyvracia časté mýty o migrácii

Medzi diskutované témy patrí napríklad migračná politika EÚ a jej postoj k utečencom z Ukrajiny oproti odídencom z iných krajín, ochrana hraníc alebo vplyv migrácie na hospodárstvo.

9.8.2023 (SITA.sk) - V informačnom priestore opäť dominuje téma migrácie, informovala o tom Európska komisia (EK), ktorá sa zamerala na časté mýty o migrácii. Medzi diskutované témy patrí napríklad migračná politika a jej postoj k utečencom z Ukrajiny oproti odídencom z iných krajín, ochrana hraníc alebo vplyv migrácie na hospodárstvo. EK o tom informuje na svojej domovskej stránke.

Len 8,5 percenta migrantov

EK vyvrátila napríklad mýtus o tom, že EÚ púšťa do štátov Únie viac migrantov ako kedykoľvek predtým, a že ich tu bude čoskoro viac ako Európanov. EK vysvetlila, že európske migračné štatistiky dokazujú, že ľudia, ktorí žijú v EÚ, ale v EÚ sa nenarodili, predstavujú 8,5 percenta z jej celkového obyvateľstva, pričom podiel utečencov v roku 2022 bol 1,5 percenta v porovnaní s jej celkovým počtom obyvateľov.

„To je menej ako vo väčšine krajín, radiacich sa medzi takzvané krajiny s vysokými príjmami. To znamená, že v porovnaní s ostatnými západnými krajinami (ako napríklad USA, či Spojené kráľovstvo), nemá Európa neúmerne vysoký podiel migrantov," vysvetlila komisia.

Prispievajú do spoločnej ekonomiky

EK upozornila na tvrdenie, že migranti zaťažujú našu ekonomiku a vysvetlila, že migranti, naopak, do spoločnej ekonomiky prispievajú. Ako vysvetlila, dobre nastavená migračná politika podporuje ekonomický rast a obohacuje spoločnosť.

„Rovnako ako iní obyvatelia EÚ, migranti s právom pracovať prispievajú do ekonomiky a sociálneho systému krajiny, v ktorej žijú," doplnila komisia.

Dočasná pomoc

EK vyvrátila aj tvrdenie, že Ukrajinci majú v niektorých krajinách EÚ viac výhod ako domáci obyvatelia a vysvetlila, že poskytnutie základnej podpory neznamená, že majú automaticky nárok na sociálne výhody občanov danej krajiny.

„Ide o dočasnú pomoc, ktorá im umožňuje prekonať krízovú situáciu a začať nový život," doplnila komisia.

Komisia ďalej uviedla, že nie pravdou ani to, že EÚ nechráni svoje vonkajšie hranice a necháva členské štáty napospas migrácii.

„EÚ podporuje bezpečné a spravodlivé riadenie hraníc a pomáha členským štátom so zvládaním migrácie," uviedla EK a ubezpečila, že hranice EÚ sú dobre chránené a inštitúcie pracujú na zvládaní migrácie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie