• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Bratislava očakáva druhý stupeň povodňovej aktivity, Taraba zvolal krízový štáb

Bratislava očakáva druhý stupeň povodňovej aktivity, Taraba zvolal krízový štáb

Stúpajúca hladina rieky Dunaj na Nábreží Eurovea v Bratislave. Bratislava, 4. jún 2024.

V Bratislave očakávajú druhý stupeň povodňovej aktivity, v Devíne na hranici druhého stupňa. Hlavné mesto o tom informuje na sociálnej sieti.

„Z dôvodu veľkého úhrnu zrážok najmä v Nemecku a susednom Rakúsku aj naďalej stúpa hladina Dunaja a Moravy,“ uvádza mesto s tým, že aktuálna prognóza predpovedá kulmináciu hladiny Dunaja počas nasledujúcich 42 hodín s vyššou hladinou, ako predpokladala pondelková prognóza.

Zatvorili aj druhé parkovisko

V Devínskej Novej Vsi prognóza predpokladajú kulmináciu hladiny Moravy v prvom stupni povodňovej aktivity spolu s Dunajom. Magistrát pristupuje k ďalším preventívnym opatreniam na Tyršovom nábreží, kde je už uzatvorené dolné parkovisko.

„Prognóza v súčasnosti predpovedá vybreženie Dunaja v spodnej časti nábrežia, preto zatvárame aj druhé parkovisko pri Mýtnom domčeku a pripravujeme túto lokalitu v záplavovom území na vyliatie vody, v súlade s povodňovým plánom pre druhý stupeň,“ konštatuje.


V okolí parkoviska pod hradom Devín Slovenský vodohospodársky podnik osádza dočasné protipovodňové zábrany. V záplavovom území pod Devínskou cestou očakávajú vyliatie z brehov koryta Karloveského ramena.

Zahradzujú najnižší bod línie

„V súčasnosti preventívne zahradzujeme najnižší bod línie, a to pod Devínskym bralom na parkovisku v Devíne, s tým, že na tomto úseku zatiaľ nevyhlasujeme druhý stupeň povodňovej aktivity,“ priblížil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.


Komunikujú tiež s mestskou časťou Devín z dôvodu hliadkovania aj v nočných hodinách, aby neprišlo k prípadnej nežiadúcej demontáži mobilného hradenia. „Upozornení boli aj pracovníci krízového riadenia, ktorí zabezpečia uzatvorenie cyklotrasy,“ doplnil.


„Mestská časť Devín je pri dosiahnutí prvého stupňa povodňovej aktivity pripravená vyhlásiť mimoriadnu situáciu s cieľom ľahšej koordinácie všetkých kľúčových zložiek,“ približuje magistrát.

Mimo osídlených území už sú, alebo v blízkej dobe budú, zaplavené rozsiahle prírodné územia, kde sa s vyliatím riek počas povodní počíta.


„V týchto lokalitách sa nachádzajú liahniská komárov. Tie priebežne monitorujeme a po vyliahnutí lariev komárov v nich budeme ihneď zasahovať s účinným larvicídom BTI,“ dodáva mesto.

Kulmináciu očakávajú v najbližsch hodinách

Dunaj stúpa následkom intenzívnych zrážok na Slovensku a v Nemecku, podobnú situáciu očakávajú aj v najbližších hodinách.


„Slovensko zdieľa údaje s rakúskou stranou, a tak 48 hodín vopred vieme vývoj hladiny vody, čo nám dáva dostatok času na realizovanie protipovodňových opatrení,“ poznamenal hovorca Bocák. Ako dodal, podobná situácia bola aj počas vlaňajších vianočných sviatkov, a teda nejde o žiaden výnimočný stav.

Aktuálne hladina Dunaja mierne stúpa v závislosti od intenzity zrážok na Slovensku, ale aj v Rakúsku a Nemecku. „Situáciu monitorujeme a v prípade potreby vieme operatívne zasiahnuť, postaviť mobilné hradenia a bezpečne previesť Dunaj cez zastavané územia,“ uzavrel Bocák.

Kulmináciu hladiny očakávajú počas najbližších hodín, v závislosti od počasia. Zatiaľ neočakávajú výrazné vyliatie tokov, s výnimkou dvoch lokalít v záplavovom území.

Zvýšili prietok Dunaja

Z toho dôvodu zvolal podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba krízový štáb a zároveň kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo. Podľa šéfa envirorezortu bude cieľom krízového štábu zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov pred zvýšeným rizikom povodní.

„Chcem ubezpečiť všetkých obyvateľov žijúcich v blízkosti Dunaja, že vyvinieme maximálne úsilie a zabezpečíme všetky potrebné kroky na to, aby sme minimalizovali akékoľvek možné dopady stúpajúcej hladiny rieky na ich majetok či zdravie. Aktuálne sa nám podarilo zapojiť do prevádzky všetkých osem turbín na výrobu elektrickej energie v Gabčíkove, čím sme zvýšili prietok Dunaja,“ zdôraznil Taraba. Ďalšie tri turbíny na výrobu elektrickej energie sú v prevádzke v Čunove.

Ekonomická príležitosť

Podľa šéfa envirorezortu sa týmto krokom podarilo nie len zvýšiť prietok Dunaja, vďaka čomu rýchlejšie odteká voda z územia, ale navyše aj využiť ekonomickú príležitosť.

„Nad strednou Európou je aktuálne zamračené a nízka veternosť, vďaka čomu vyletela nahor cena elektrickej energie. Vďaka prevádzke Gabčíkova tak očakávame iba za najbližšie dva dni príjem pre štátny rozpočet na úrovni troch miliónov eur. Aj tieto čísla ukazujú, že Vodohospodárska výstavba (VV) a Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) disponujú tými najlepšími odborníkmi, ktorí naozaj vedia, čo robia a okrem toho, že sa starajú o našu bezpečnosť, prinášajú svojou činnosťou štátu ešte aj profit,“ podotkol Taraba.

Podľa generálneho riaditeľa VV Petra Moldu je aktuálne nastavený vodný prietok Dunaja na úrovni 4 200 metrov kubických vody za sekundu.

Hladinu sledujú na viacerých vodočtoch

„Od včerajšieho večera je do procesu výroby elektriny zapojených všetkých osem turbín s výkonom 570 megawattov napriek tomu, že jedna z týchto turbín bola dlhodobo mimo prevádzky. Chcem sa veľmi pekne poďakovať všetkým zamestnancom, ktorí nám pomáhajú zvládať aktuálnu situáciu a starajú sa o údržbu vodnej elektrárne a výrobu elektrickej energie,“ povedal Molda.

SVP doplnil, že pozorne sleduje hladinu Dunaja na viacerých vodočtoch v rámci zahraničia, ako sú vodočet v nemeckom Passau alebo rakúskom Kienstocku.

„Na týchto vodočtoch už dnes očakávame kulmináciu hladiny Dunaja, teda dosiahnutie bodu, v ktorom bude hladina rieky najvyššia. Následne sa očakáva jej pokles. Na Slovensku je určujúcim vodočet na bratislavskom Devíne. Ten zatiaľ nedosahuje úroveň ani prvého stupňa povodňovej aktivity, ktorá sa začína na hranici 650 centimetrov. Obyvateľov Podunajska tak môžeme ubezpečiť, že nedôjde k ich ohrozeniu v dôsledku povodňovej aktivity,“ dodal Jozef Moravčík, generálny riaditeľ SVP.

Uzatvorené parkovisko na Tyršovom námestí

Na stúpajúcu hladinu vodných tokov sa pripravovala Bratislava počas predchádzajúcich dní. „V predošlých dňoch sme spoločne s Hasičským a záchranným zborom (HaZZ) a ďalšími kľúčovými aktérmi absolvovali koordinačné protipovodňové cvičenie pod taktovkou Slovenského vodohospodárskeho podniku,“ uvádza magistrát na sociálnej sieti.

V rámci nácviku precvičovali montáž mobilného hradenia, ktoré je súčasťou protipovodňovej ochrany Bratislavy, ako aj vrecovanie piesku.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie