• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Brány vianočných trhov na Hlavnom a Františkánskom námestí sa otvoria už v piatok, pripravený je aj pestrý program

Brány vianočných trhov na Hlavnom a Františkánskom námestí sa otvoria už v piatok, pripravený je aj pestrý program

Vianočný Hlavný trh, ktorý organizuje hlavné mesto a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, potrvá do 22.

25.11.2022 (Webnoviny.sk) - Vianočné trhy na Hlavnom námestí v Bratislave sa začnú v piatok 25. novembra. Ako informuje hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková, v piatok o 18:00 na Františkánskom námestí slávnostne otvoria trhy za účasti primátora Matúša Valla a rozsvietia vianočný stromček.

Vianočný Hlavný trh, ktorý organizuje hlavné mesto a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) potrvá do 22. decembra a jeho súčasťou sú sprievodné hudobné, kultúrne, či tvorivé aktivity. Vianočný kultúrny program pripravujú aj mestské časti a mestské organizácie.

Vianočné príbehy, hudobné koncerty

Pódium na Františkánskom námestí bude každý štvrtok patriť čítaniu vianočných príbehov v podaní slovenských hercov a herečiek. Piatky a soboty budú patriť hudobným koncertom a nedele ponúknu program pre deti vo forme divadielka, koncertu či vianočnej hry. Trhy budú opäť ekologické s vratnými pohármi, kompostovateľným riadom a triedením odpadu. „Pripravujeme sa na ne aj s našou Mestskou políciou, ktorá posilňuje hliadky a o bezpečnosť sa bude starať v spolupráci s kolegami z Policajného zboru," poznamenal primátor s tým, že samozrejmosťou budú tiež protipožiarne hliadky.

Počas Hlavného trhu budú atmosféru dopĺňať playlisty zostavené z obľúbených vianočných skladieb známych osobností spoločenského a kultúrneho života. Medzi stánkami bude mať svoje miesto aj stánok hlavného mesta s ponukou originálnych darčekov zo špeciálnej edície Bratislavské ikony. „Návštevníci si v ňom budú môcť zakúpiť napríklad poháre s dizajnom ikonickej lekárne Salvator, či Michalskej veže, mikiny s potlačou bratislavskej dlažby, darčeky s vizuálom Živých miest, alebo drevené vianočné ozdoby s kyjatickým vzorom, ktoré vznikli v spolupráci s ÚĽUV," konštatuje magistrát.

Možnosť podať pomocnú ruku

Počas celého vianočného trhu bude prebiehať zbierka pre OZ Vagus a pri triediacich staniciach budú zbierať aj zálohované obaly. „Tie na trhoch v predaji nebudú, ale bude ich možné na trhu vyhodiť do špeciálnej nádoby," vysvetlila Shmucková s tým, že všetky získané finančné prostriedky poputujú občianskemu združeniu na pomoc ľudom bez domova. Priestor Klarisiek bude patriť swapom oblečenia, hračiek, detských kníh a stavebníc, ale aj tvorivým dielňam pre deti v spolupráci s ÚĽUV. Odevy a hračky, ktoré po podujatiach zostanú, poputujú ľuďom v núdzi.

Spoznávanie mesta so sprievodcami v rámci celoročného cyklu tematických vychádzok Rande s mestom bude možné aj počas Bratislavských Vianoc. BKIS s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR pripravilo každú sobotu až do 17. decembra prehliadky aj pre ľudí so sluchovým znevýhodnením. Vianočnú atmosféru aj tento rok doplní Vianočný les na Primaciálnom námestí, ktorý BKIS pripravuje v spolupráci s partnermi z ÚĽUV a Bauhaus. Kompletný program Bratislavských Vianoc je na webovej stránke www.vianocnabratislava.sk.

Koľko sú Slováci ochotní minúť za vianočné darčeky? Väčšina podľa prieskumu utratí menej ako vlani

Rastúca inflácia má vplyv aj na blížiace sa Vianoce.

Takmer 60 % Slovákov sa totiž chystá minúť na vianočné darčeky menej peňazí ako vlani. Jeden z desiatich opýtaných ich tento rok nebude kupovať vôbec.


Mnohí sa musia uskromniť a aj preto približne polovica ľudí utratí za darčeky spolu maximálne do 200 eur, ďalšia štvrtina od 200 do 400 eur.


Vyplýva to z októbrového reprezentatívneho prieskumu agentúry Stem/Mark pre Home Credit Slovakia.

Zbytočné zadlžovanie

Až dve tretiny Slovákov sa bude pri predvianočných nákupoch spoliehať na zdroje z bežnej mesačnej výplaty. Traja z desiatich siahnu na svoje úspory. Tých, čo si budú požičiavať, je len pár percent.


„Jedným zo základných pravidiel je zbytočne sa nezadlžovať pre vianočné darčeky. Tie zväčša nepatria do kategórie nevyhnutných vecí,“ radí ombudsman klientov Home Creditu Miroslav Zborovský.

Finančne nenáročné darčeky

Dominujú skôr finančne menej náročné darčeky, čo korešponduje so súčasnou ekonomickou situáciou mnohých rodín. Najčastejším darčekom pod stromčekom bude tento rok kozmetika, vyjadrilo sa tak 45 % respondentov. Knihy plánuje kupovať 38 % opýtaných, hračky 36 %, oblečenie a obuv 35 %.


Z ďalších najčastejších darčekov to bude vybavenie domácností, darčekové poukazy, výživové doplnky, či elektronika.

Online nákupy

Z roka na rok pribúda online kupujúcich, no stále sú tu aj ľudia, čo preferujú klasické predajne. Mnohí to kombinujú, čo platí aj v prípade predvianočných nákupov.

Tridsaťsedem percent respondentov kúpi väčšiu časť darčekov v e-shopoch a menšiu v kamenných predajniach, tretina kupujúcich zase o niečo viac v kamenných obchodoch a zvyšok na internete. Takých, čo úplne všetko kúpia online, sú len tri percentá.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie