• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Botanická záhrada v Košiciach bude mať nový chodník s desiatkami drevín z celého sveta

Botanická záhrada v Košiciach bude mať nový chodník s desiatkami drevín z celého sveta

Dendrologický chodník bude dlhý viac než jeden kilometer.

12.7.2020 (Webnoviny.sk) - V Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach pribudne nový dendrologický chodník s dĺžkou takmer 1 200 metrov s 80 drevinami z celého sveta. Informoval o tom hovorca UPJŠ v Košiciach Tomáš Zavatčan.

Spolupráca s Maďarskom

„Zbierkový fond drevín v botanických záhradách býva rozsiahly a často chýbajú podporné aktivity na jeho využitie. Takýmito aktivitami je napríklad podrobnejšie označenie stromov tabuľami, QR kódy, náučný chodník s interaktívnymi stanovišťami podporený relaxačnými či športovými atrakciami, na ktorých by si návštevníci mohli rekreačne zašportovať. Samotná popularizácia a spolupráca medzi Botanickou záhradou UPJŠ v Košiciach a Botanickou záhradou v Nyiregyhazi má viesť k zblíženiu regiónov, výmene skúseností, poznatkov oboch inštitúcií ako aj návštevníkov“, predstavil celkovú koncepciu projektu riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Pavol Mártonfi.

V rámci výzvy operačného programu Interreg Slovenská republika-Maďarsko - Fond malých projektov pre východnú programovú oblasť bol schválený finančný príspevok vo výške takmer 50- tisíc eur na projekt Využitie zbierkových fondov drevín botanických záhrad v Košiciach a Nyíregyházi pri výchove a vzdelávaní detí a dospelých.

Cieľom spolupráce je zblížiť botanické záhrady na oboch stranách štátnych hraníc a zatraktívniť pobyt v ich priestoroch pre všetky skupiny návštevníkov.

Pozitívum pre celý kraj

„Finančný príspevok pre Botanickú záhradu UPJŠ v Košiciach je potešujúci z hľadiska regionálneho rozvoja. Verím, že tieto dotácie pomôžu nielen košickej Botanickej záhrade, ale aj partnerskej inštitúcii v Nyiregyházi. Aj tento projekt je súčasťou 29 úspešných projektov, vďaka ktorým sme mohli z programu Interreg SK-HU podporiť oba regióny dohromady čiastkou 1,2 milióna eur. Úspešná realizácia bude pozitívom pre celý Košický samosprávny kraj“, uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

„Každá podpora vzdelávania verejnosti je veľkým prínosom, pričom v prípade Botanickej záhrady UPJŠ sa jedná o kreatívnu a inovatívnu formu edukácie. Verím, že návštevníci ocenia realizáciu projektu, ktorý má potenciál budovať vzťah k prírodnému bohatstvu a životnému prostrediu ako takému“, dodal rektor UPJŠ Pavol Sovák.

Viac k téme: botanická záhrada, dendrologický chodník

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. apríl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak sa chcete osvedčiť aj na umeleckom poli, vystihli ste pravú chvíľu. Nebudú vám chýbať originálne nápady, ani inšpirácie. Dobré aspekty sú aj na lásku a všetko, čo súvisí s vašimi záľubami.

Býk 21.4. - 21.5.

Snažte sa presadiť svoje tvorivé možnosti a schopnosti, kým sa to ešte dá. Môžete tým veľa získať. Je najvyšší čas, aby ste prestali ťahať za kratší koniec. Máte na viac.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Mali ste nejaké nezhody v partnerskom vzťahu? Dnes sa môžu zmeniť k lepšiemu. Najbližší určite ocenia vašu ochotu a prístupnosť. Najlepšie sa budete cítiť podvečer.

Rak 22.6. - 22.7.

Všetky zmeny síce ešte nepoznáte, ale už sa im preventívne vzpierate. Nakoniec budete s nimi súhlasiť. Dôležité budú aj pre partnerské vzťahy. Opakovanie môže ísť časom na nervy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie